Zuring
Er zijn zoveel soorten zuring dat je al een echte botanicus moet zijn om ze allemaal te herkennen. Door kruisbestuiving werden er immers heel wat bastaardsoorten geboren die niet altijd even nuttig zijn .
Ons interesseert vooral de veldzuring. Deze plant heeft immers niet alleen medicinale eigenschappen maar staat ook zijn mannetje in de keuken.
Als meest uitgesproken kenmerk zorgde deze citroenachtige zure smaak voor de Nederlandse naam, namelijk zuring.
Daarnaast noteren we ook nog enkele streeknamen zoals het veel voorkomende zurkel, maar ook zuurberg of veldselker .
De Latijnse naam Rumex acetosa (zuring), kan men vertalen als speer en verwijst naar de typische pijlvormige bladeren van de veldzuring.
VELDZURING : Deze mag men uit de natuur gebruiken voor medische doeleinden en kan gebruikt worden in de keuken voor gerechten.
Zurkel is net zoals Spinazie: gunstig voor iedere bloedgroep en bevordert de vorming van de rode bloedcellen – vernieuwd het bloed – helpt ontgiften en is gunstig bij bloedarmoede.
Warm zurkel of spinazie niet opnieuw op!!! (oczaalzuur)
De groente en zurkel zijn op hun best van maart tot oktober!
Gebonden zuringsoep
Benodigdheden:( voor 4 personen)
30 gram boter
3 eetlepels bloem
750ml bouillon ( kip )
Enkele druppels citroensap
2 eierdooiers
6 eetlepels room of gecondenseerde melk
6 eetlepels fijngehakte zuring
Snuifje nootmuskaat
Werkwijze:
Maak de roux van de bloem en de boter, voeg de bouillon toe – met het citroensap en nootmuskaat.
Neem de pan van het vuur, en klop eierdooiers apart met de room.
Giet dan heel langzaam beetje bij beetje de roux bij de geklopte eierdooiers om te voorkomen dat het gaat schiften, voeg dan evenzeer de fijn gesneden zurkel aan het geheel.
NIET MEER LATEN KOKEN!
Serveer de soep met gebakken broodkorstjes
Nog een tip: men kan de zurkel voor dit recept vervangen door spinazie of kervel!
Macaroni met ham en kruiden met veldzuring
Benodigdheden: ( voor 4 personen )
40 gram margarine
200 gram gekookte ham
200 gram gekookte macaroni
1 ui
3 eetlepels geraspte kaas
2 tomaten of zoete kerstomaatjes
Zout
1 eetlepel fijn gehakte peterselie
“ “ “ “ veldzuring
Dille
Citroenmelisse ( of ter vervanging zeste van citroen)
Kervel
Bieslook
Werkwijze:
Hak de ui heel fijn, en fruiten in de boter.
Voeg ham en macaroni toe, laat alles zachtjes aan heel heet worden.
Roer alle kruiden eronder.
Versier, en dien op met de geraspte kaas, de schijfjes tomaat, of in vieren gedeelde kerstomaatjes.
Extra tip:
Dit gerechtje kan je ook gebruiken voor gekookte aardappels of rijst, in plaats van gekookte ham kan men de restjes gebruiken van worst – gebraden vlees of kip.
Smakelijk
Juf Lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb