Zuring

 

Er zijn zoveel soorten zuring dat je al een echte botanicus moet zijn om ze allemaal te herkennen. Door kruisbestuiving werden er immers heel wat bastaardsoorten geboren die niet altijd even nuttig zijn .

Ons interesseert vooral de veldzuring. Deze plant heeft immers niet alleen medicinale eigenschappen maar staat ook zijn mannetje in de keuken.

Als meest uitgesproken kenmerk  zorgde deze citroenachtige zure smaak voor de Nederlandse naam, namelijk zuring.

Daarnaast noteren we ook nog enkele streeknamen zoals het veel voorkomende zurkel, maar ook zuurberg of veldselker .

De Latijnse naam Rumex acetosa (zuring), kan men vertalen als speer en verwijst naar de typische pijlvormige bladeren van de veldzuring.                                                                                                                                                                  

VELDZURING : Deze mag men uit de natuur gebruiken voor medische doeleinden en kan gebruikt worden in de keuken voor gerechten.

Zurkel is net zoals Spinazie: gunstig voor iedere bloedgroep en bevordert de vorming van de rode bloedcellen – vernieuwd het bloed – helpt ontgiften en is gunstig bij bloedarmoede.

Warm zurkel of spinazie niet opnieuw op!!! (oczaalzuur)

De groente en zurkel zijn op hun best van maart tot oktober!

 

Gebonden zuringsoep

Benodigdheden:( voor 4 personen)

30 gram boter

3 eetlepels bloem

750ml bouillon ( kip )

Enkele druppels citroensap

2 eierdooiers

6 eetlepels room of gecondenseerde melk

6 eetlepels fijngehakte zuring

Snuifje nootmuskaat

 

Werkwijze:

Maak de roux van de bloem en de boter, voeg de bouillon toe – met het citroensap en nootmuskaat.

Neem de pan van het vuur, en klop eierdooiers apart met de room.

Giet dan heel langzaam beetje bij beetje de roux bij de geklopte eierdooiers om te voorkomen dat het gaat schiften, voeg dan evenzeer de fijn gesneden zurkel aan het geheel.

NIET MEER LATEN KOKEN!

Serveer de soep met gebakken broodkorstjes

Nog een tip: men kan de zurkel voor dit recept vervangen door spinazie of kervel!

Macaroni met ham en kruiden met veldzuring

Benodigdheden: ( voor 4 personen )

40 gram margarine

200 gram gekookte ham

200 gram  gekookte macaroni

1 ui

3 eetlepels geraspte kaas

2 tomaten of zoete kerstomaatjes

Zout

1 eetlepel fijn gehakte peterselie

“        “        “           “       veldzuring

                                          Dille

                                           Citroenmelisse ( of ter vervanging zeste van citroen)

                                          Kervel

                                          Bieslook

Werkwijze:

Hak de ui heel fijn, en fruiten in de boter.

Voeg ham en macaroni toe, laat alles zachtjes aan heel heet worden.

Roer alle kruiden eronder.

Versier, en dien op met de geraspte kaas, de schijfjes tomaat, of in vieren gedeelde kerstomaatjes.

 

Extra tip:

Dit gerechtje kan je ook gebruiken voor gekookte aardappels of rijst, in plaats van gekookte ham kan men de restjes gebruiken van worst – gebraden vlees of kip. 

 

                    

 

Smakelijk

Juf Lief

                                      

Maak jouw eigen website met JouwWeb