Kruidenroom
Kruidenroom voor bij rosbief:
Benodigdheden voor 4 pers.
750 gram rosbief
10 eetl. reusel
Zout
Werkwijze:
- Het vlees droogdeppen en met de vetkant naar beneden in de braadpan leggen.
- Vetstof verhitten over het vlees gieten en op een matig vuur 50 à 60 min.
smoren.
- De rosbief rondom met peper en zout kruiden en laten afkoelen.
Tip:
Bij rosbief wordt per centimeter 8 min. braadtijd gerekend.
Rosbief is bij de slager ook al gebraden te koop.
Men kan het vlees in dunne plakken laten snijden.
Benodigdheden - Kruidenroom 4 pers.:
2 eetlepels scherpe mosterd
1 kopje gehakte kruiden : peterselie – kervel – dille – bieslook -rucola
Werkwijze:
- Het ei pellen en fijn hakken
- De zure room met mayonaise , wat augurkennat en honing glad roeren.
- Augurk -sjalot -knoflook – kappertjes - ansjovissen zeer fijn hakken.
Alles met mosterd en 1 hard gekookt ei
400 gram zure room
4 eetl. mayonaise
6 à 8 lepels augurkennat
1 tl honing
1 augurk
1 gepelde sjalot
- gepelde lookteen
2 eetl. kappertjes
2 ansjovissen
gehakte kruiden bij het zure room – mayonaisemengsel doen en doorroeren.
Met zout en peper op smaak brengen.
De afgekoelde rosbief in dunne plakken snijden en de kruidenroom er apart bij serveren.
Tip: Gebakken aardappelen smaken hier lekker bij!
Smakelijk
Juf Lief
RADIJSJESROOMSOEP
BENODIGDHEDEN ( 4 pers ) :
1 middelgrote ui
3 bosjes radijs
100 gram verse roomkaas
100 gram crème fraÎche
2 eetl. boter
¾ liter kippenbouillon
Sap van 1 citroen
z.p. nootmuskaat
cayennepeper
WERKWIJZE
Snipper de gepelde ui. Was de radijsjes en het radijsgroen zorgvuldig en houd een paar mooie radijsblaadjes apart.
Pureer de radijsjes en het groen, de roomkaas en de crème fraiche met de staafmixer.
Fruit de ui een beetje glazig in wat boter. Roer de gepureerde radijs en debouillon erdoor en laat de soep op een laag vuur min. zacht koken.
Snijd de achter gehouden groene radijsblaadjes in repen, en breng op smaak met peper en zout en indien gewenst met cayennepeper nootmuskaat en het citroensap.
Strooi op de borden enkele mooie radijsblaadjes ter garnering over de soep.
- Deze soep kan warm en koud gegeten worden.
Wortelburger ( voor zes stuks)
Benodigdheden:
250 gr. Fijn geraspte wortelen
3 gedroogde abrikozen
2 lente uitjes
1 handvol verse munt
1 “ “ peterselie
1 eetl. Verse gehakte dille (of diepvries)
1 ei
6 ronde beschuiten ( de beschuiten moet men zo fijn mogelijk breken)
Z en p.
Vetstof of om in te bakken ( olie of boter ).
Alle ingredienten vermengen en hiervan ronde burgertjes van maken.
Het wordt opgediend en versierd met waterkers als een voorgerechtje
(Men kan indien (facultatief) nog eventueel spekblokjes aan het gerechtje
toevoegen.)
Smakelijk
Juf Lief
Salade van gerookte forel met spruitjes
13 ingrediënten
- 1 1/2 Dl yoghurt
- 2 Botjes waterkers
- 1 El dijonmosterd
- 1 El graanmosterd
- 3 El slaolie
- 100 g Gerookt spek
- 2 Gerookte forellen
- peper van de molen
- 1 Scheutje witte-wijnazijn
- 200 g Spruitjes
- 3 Takjes bonenkruid
- 3 Takjes platte peterselie
- Zeezout
BEREIDINGSWIJZE
- Was de spruitjes in koud water en verwijder de buitenste blaadjes waar nodig.
- Breng een pan gezouten water aan de kook met het bonenkruid.
- Kook de spruitjes in 10 à 12 minuten beetgaar in het kokende water en verfris ze vervolgens onder koud stromend water om de kleur te fixeren.
- Snijd de spruitjes in 4.
- Snijd het spek in fijne reepjes en bak het spek kort.
- Meng de yoghurt met de slaolie, de 2 mosterdsoorten en de witte-wijnazijn. Kruid met peper en zout.
- Snipper de platte peterselie fijn en meng de spruitjes met het lauwe spek en de platte peterselie, breng op smaak met peper en zout.
- Ontdoe de forellen van het vel en de graten (opgelet, de graatjes aan de buikzijde zijn heel fijn). Verkruimel het vlees van de forellen met de vingers en laat dit afgedekt op kamertemperatuur komen.
- Meng de spruitjes met de waterkers en verdeel over de borden, bestrooi met de gerookte forel en druppel de vinaigrette erover.
TIP
Varieer in deze salade ook eens met andere gerookte vissoorten zoals makreel of zalm.
Smakelijk
Lieve
Sardinetoastjes met tomatensalsa en basilicum
Benodigdheden:
10 kerstomaten in verschillende kleuren
5 takjesbasilicum
1 teentje knoflook
50 gram verse room kaas
Melba toastjes
125 gram sardines op olijfolie ( in blik)
3 eetlepels olijfolie
Zwarte peper en zout
Werkwijze:
Laat de sardines uitlekken, rak ze fijn en meng onder de roomkaas, en kruid et peper en zout.
Snij de kersttomaten in stukjes, snipper de knoflook en de basilicum fijn en meng onder de tomaten, breng op smaak met de olijfolie peper en zout.
Besmeer de toastjes met het sardinemengeling, werk af met de tomatensalsa.
Smakelijk juf Lief
Roomsoep van winterpostelein en sjalot ( 4 pers)
Benodigdheden:
300 gr. Postelein
5 sjaloten
2 eetl. Olijfolie
6 dl. Runderbouillon (pot)
tijmpoeder
Nootmuskaat
P en Z
Room naar smaak ( voor mensen met lactose int. Sojaroom )
Werkwijze:
- Was de postelein -pel sjalotten en snipper deze fijn.
- Fruit sjalotten in de olijfolie.
- Houd enkele blaadjespostelein opzij voor versiering
- Voeg de rest van de postelein bij de bouillon en sjalotten en breng aan de kook.
- Zet vuur iets lager en voeg dan tijm en nootmuskaat toe, laat alles nog een kleine 12’ op een zacht vuurtje garen.
- Mix de soep, en breng op smaak met p. en z.
- Schenk de soep in borden, werk af met de over gehouden posteleinblaadjes, en een wolkje room !!!Smakelijk
Juf Lief
Ossobuco met lentegroenten
Ingrediënten ( 4 pers. )
- 1 bussel raapjes
- peper en zout
- Espelettepeper
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 6 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 dl witte wijn
- 1 bokaal Passata Rustica met basilicum (680 g per bokaal)
- 1 takje selder
- 2 dikke wortel
- 4 uien
- 1,2 kg ossobuco
- 1 schaaltje miniwortelen
- 1 minibloemkolen
- 4 dl groentesap bio
- 2 potjes kalfsfond Fundo (2 x 2 dl)
- 2 takjes verse oregano
Werkwijze
Bereidingstijd: 30 min + 3 u kooktijd
- Snijd de uien in fijne plakjes en fruit ze op een zacht vuurtje in een stoofpan met 2 el olie. Voeg 2 geperste teentjes en 4 ongepelde hele teentjes knoflook toe. Fruit 5 min.
- Schroei de sneetjes ossobuco in een braadpan met 2 el olijfolie op een hoog vuur aan beide kanten dicht. Kruid met peper en zout. Leg het vlees op de uien, voeg de kalfsfond, de passata, het groentesap, de wijn en de verse kruiden toe. Snijd 2 grote rapen in 4, snijd de wortelen en de selder in stukken. Voeg ze ook toe. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en verlaag het vuur tot het minimum, om de bereiding onder het kookpunt te houden. Laat 3 u zachtjes pruttelen, zonder deksel.
- Pel de miniwortelen en de rest van de rapen; bewaar 2 cm van het loof. Snijd de rapen in 2. Kook de groenten 'al dente': reken 8 à 10 min voor de minibloemkolen, 6 à 7 min kooktijd voor de rapen en 3 à 4 min voor de wortelen. Laat ze meteen onder koud water schrikken, zodat ze niet verder garen.
- Haal het vlees en de groenten uit de stoofpan, breng de saus verder op smaak en kruid bij met Espelettepeper. Leg het vlees weer in de saus, voeg de lentegroenten toe en warm het geheel lichtjes op.
- Dien warm op, met wat tagliatelle bijvoorbeeld.
Kooktip
Maak de ossobuco op voorhand klaar, want zoals alle stoofpotjes is ook deze nóg lekkerder als je hem opwarmt. Voeg de kleine lentegroenten wel net voor het opdienen toe.
Smakelijk
Lieve
Maak jouw eigen website met JouwWeb