Stoere hapjes voor eigenwijze kids

Knuffel in een glas (p. 52)

Voor 1 glas heb je nodig:

  • 2 sinaasappels
  • 1 rode appel
  • 1 peer
  • 1 tl heldere honing

Hoe maak ik het? 

  • Pel de sinaasappel en verdeel ze in parten
  • Snijdt de appel en de peer in gelijke stukken
  • Pers als het fruit tot sap en giet het in een glas
  • Roer eventueel de honing erdoor 
  • Voeg naar keuze wat ijsblokjes toe

Levert:

  • Vitamine C, B1, B2 en B6,
    foliumzuur, calcium, koper,
    kalium, magnesium en fosfor.

Weetje:

Als je kind zich niet lekker voelt en niet wil eten, is dit eenvoudige drankje misschien wel precies wat het nodig heeft om de goede kant op te gaan. Door de honing wordt de benodigde energie geleverd, en het hoge vitamine C-gehalte versterkt het verzwakte afweersysteem. 

Stoere hapjes voor eigenwijze kids

 

Haasje over (p.59)

Voor 1 glas heb je nodig:

  • 2 peren
  • 2 appels

Hoe maak ik het?

  • Snijdt de appels en de peren inclusief de klokhuizen in grove stukken
  • Pers ze tot sap
  • Maal ze met wat ijsblokjes in de blender
  • Schenk het sap in hoge glazen en serveer het

Levert:

  • Vitamine C, kalium, magnesium en pectine. 

Weetje: 

Dit sap is een vitaminebom, maar ook een natuurlijk laxeermiddel

Roer er voor extra effect enkele eetlepels pruimensap door en serveer het met een handvol pompoenpitjes om op te knabbelen

Al snel werkt alles weer naar behoren.

Stoere hapjes voor eigenwijze kids

 

Toverdrank (p.68)

Voor 1 glas heb je nodig:

  • 2 wortels (ongeveer 200 gr. In totaal)
  • 1 sinaasappel
  • 1 zure appel, zoal Granny Smith

Hoe maak ik het?

  • Schrap de wortels
  • Schil de sinaasappel en verdeel hem in parten
  • Snijd de wortels en de appel in even grote stukken
  • Pers al het fruit tot sap, schenk het in een glas 
  • Voeg eventueel wat ijsblokjes toe

 Levert:

  • Vitamine C, B1 en B6
  • Bètacaroteen, kalium, foliumzuur, calcium en ijzer.

Weetje:

Het is leuk voor je kind om dit sap te helpen maken omdat het er bijna een toverspreuk bij zou kunnen bedenken: 

Wortels om beter te zien…

Sinaasappels om de kou te verjagen…

En een appeltje voor de dorst!

 

Stoere hapjes voor eigenwijze kids

 

Ja! Soja! (p.78)

Voor 2 glazen heb je nodig:

  • 250 g ananas
  • 100 g pastinaak
  • 100 g wortel
  • 75 ml sojamelk

Hoe maak je het?

  • Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in stukken
  • Pers de ananas, pastinaak en wortel tot sap.
  • Meng alles in de blender met de sojamelk en wat ijsblokjes
  • Versier naar keuze met partjes ananas.

Levert:

  • Vitamine C, kalium, bètacaroteen, calcium en foliumzuur

Weetje:

Heel geschikt voor kinderen die graag melk lusten, maar wat problemen hebben met de verwerking ervan: een zoete melkachtige traktatie zonder melk. Dit drankje voedt en versterkt, maar jaagt de bloedsuikerspiegel niet enorm op.

 

Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

IJsblokjes van bessen met schuimende (rauwe) karnemelk ( p 18 )

 

Hedendaagse karnemelk is gewoon magere melk met melkzuurbacteriën en is vergelijkbaar met yoghurt. Schenk de karnemelk over bevroren blokjes vruchtensap en serveer. IJsblokjes van vruchtensap smelten langzamer den gewone en zijn dus erg geschikt voor een langdurig en ontspannen ontbijt ( en kinderen zijn er ook dol op. 

 

Laat een aantal verse sappen in een ijsblokjeshouder bevriezen en serveer de heerlijke combinatie van ijsblokjes met karnemelk op een hete dag als ontbijt. Deze ijsblokjes zijn van cranberrysap en aardbeienpuree gemaakt. 

Nodig voor 4 personen: 

  • 1 ijsblokjeshouder met blokjes vruchtensap
  • 500 ml karnemelk of magere yoghurt
  • Sprankelend bronwater ( naar wens )
  • Honing, naar smaak

Hoe maak je het? 

  • Vul 4 glazen met de fruitige ijsblokjes
  • Schenk er een ruime hoeveelheid karnemelk of magere yoghurt overheen en vul dan eventueel met sprankelend bronwater aan
  • Geef de honing er apart bij en schep die er naar smaak bij

 

De ijsblokjes smelten langzaam in de drank. U kunt er dus meer karnemelk of bronwater aan toevoegen voor een heerlijk, koel en verzadigend drankje waar u lang over doet. 



Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

Smoothie van banaan, honing en sojamelk (p. 41 )

 

Bananen zijn rijk aan energie, kalium, vitamine A, C en K, en vormen een maaltijd op zich. Ze zijn fantastisch als ontbijt en goed voor opgroeiende kinderen. 

 

Deze ontbijtsmoothie is rijk aan eiwitten door de sojamelk. Hij is vrij zoet, dus proef eerst voordat u extra honing toevoegt. In plaats van banaan kunt u ander fruit, zoals aardbeien en papaja, nemen.

Nodig voor 1 persoon:

  • 1 banaan in blokjes
  • 1 theelepel honing
  • 250 ml sojamelk
  • 250 ml fijngestampt ijs ( naar wens )
  • Takjes munt, voor erbij ( naar wens )

Hoe maak je het? 

  • Doe de banaan, honing, sojamelk en eventueel het fijngestampt ijs in een blender en pureer tot een glad mengsel
  • Serveer met een takje munt

 

Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

Appelsap met venkel ( p. 54 )

 

Appels zijn met name goed voor hart en bloedvaten en kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. 

 

Venkel uitpersen kan lastig zijn. U heeft er een krachtige sapcentrifuge voor nodig. U kunt de venkel ook hakken en samen met het appelsap in een blender pureren. Zeef het mengsel daarna. Neem stevige, zoete appels, zoals Red Delicious, voor een mooie roze tintje. Vergeet niet om steeds appels en peren van hun kroontje en steeltje te ontdoen, want daar hopen pesticiden zich op. 

Nodig voor 1-2 personen:

  • 1 venkelknol met wat takjes bladgroen
  • 2 appels, van klokhuis ontdaan maar ongeschild
  • Sap van ½ citroen ( naar wens)

Hoe maak je het?

  • Verwijder het bladgroen en de wortelaanzet van de venkelknol
  • Snij vervolgens de knol in de lengte in smalle parten en verwijder de kern
  • Snij de appels in parten
  • Doe de appels en de venkel in de sapcentrifuge
  • Roer het citroensap erdoor om verkleuring tegen te gaan
  • Garneer met wat takjes venkel voor het aroma en serveer direct

 

Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

Sap van tomaat, bleekselderij en wortel ( p.61 )

 

Tomaten zijn één van de gezondste groenten die er bestaan. Er is dus geen beter excuus om een Bloody Mary te nemen. Voor een echte vitamineshot mengt u ze met wortelen en bleekselderij. 

 

Sapcentrifuges zijn fantastische apparaten. Het liefst heb ik vers, schuimend wortelsap, maar probeert u eens deze kruidige combinatie. Voor een verse, frisse pepersmaak kunt u de tabasco door 2 van zaadjes ontdane pepertjes vervangen. Voor een zomerse verfrissing laat u alle groenten eerst koud worden. 

Nodig voor 2 - 4 personen:

  • 1 kg wortelen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 500 g tomaten
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Tabasco, naar smaak
  • Fijngestampt ijs, voor erbij

Hoe maak je het? 

  • Doe de wortelen, de bleekselderij en de tomaten in de sapcentrifuge of pureer ze met 250 ml ijskoud water in een foodprocessor
  • Wrijf de pulp door een zeef
  • Voeg naar smaak zout, peper en tabasco toe
  • Serveer met ijs

 

Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

Bleekselderij en druiven ( p 62 )

 

Bleekselderij bevat amper calorieën – net als water – en is dus goed voor de lijn. Bleekselderij werkt kalmerend, dus nip van een drankje en doezel lekker weg.

 

Bleekselderijsap gaat prima samen met andere groentesappen en ook met sappig fruit, zoals druiven. U kunt druivensap kopen, maar vers sap is een openbaring. Het sap van witte druiven is heldergroen. Als u rode of blauwe druiven perst, krijgt u een bijzondere, roze nectar. 

Nodig voor 1 – 2 personen:

  • 6 stengels bleekselderij, van stronk, blad en harde draden ontdaan
  • Circa 20 pitloze witte druiven
  • 1 bosje waterkers ( naar wens )
  • ijsblokjes

  Hoe maak je het? 

  • Vanwege de zachtheid van de druiven doet u de stengel bleekselderij, met het blad eerst, en de druiven om en om in de sapcentrifuge
  • Pers eventueel de waterkers uit en serveer zonder opsmuk in met ijs gevulde glazen of pureer samen met de ijsblokjes in een blender tot een heerlijk, schuimend sapje. 

Cool smoothies

          Slimme sappen en cocktails

 

Bieten- sinaasappelsap ( p 66 )

 

Rode bietjes, die bekendstaan om hun bloedversterkend vermogen, zitten vol vitamines en mineralen. Ze zijn goed voor de bloeddruk, voorkomen bloedarmoede en dragen bij aan een goede algehele gezondheid. 

 

Rauwe bieten zijn gezond, maar slechts in kleine hoeveelheden. Ze hebben een onmiskenbare grondsmaak, die minder wordt als u ze voor het persen schilt. Ik voeg er graag versgeperst sap, zoals sinaasappelsap, aan toe. Afhankelijk van hoe zoet de sinaasappels zijn, kan het nodig zijn er wat honing aan toe te voegen. 

Nodig voor 1 persoon:

  • 1 middelgrote rode biet, van het loof, de stronk en de wortel ontdaan en geschild
  • 2 – 3 sinaasappels
  • Honing, naar smaak

Hoe maak je het? 

  • Doe de in stukken gesneden biet in de sapcentrifuge
  • Pers de sinaasappels uit
  • Meng, proef en doe er zo nodig honing bij 

 

Opmerking: 

Het loof van de bietjes is ook zalig. Pers het afzonderlijk of combineer het met spinaziebladeren. 

U kunt het ook sauteren in wat olijfolie en het als bijgerecht serveren. 

 

Supergezonde sappen voor sporters

Sapje van waterkers en peer ( p 28 ) 

 

Dit sapje is rijk aan meerdere belangrijke voedingsstoffen en heeft een lage glycemische index. Het is ideaal om je vochtverlies voor en tijdens het wielrennen of fitnessen aan te vullen en kan ook goed worden genuttigd voordat je aan een laagintensieve sport zoals duiken gaat doen. Verder kan het door hardlopers worden gebruikt als alternatief voor meer geconcentreerde drankjes als je deze moeilijk kunt verdragen tijdens het lopen. 

 

Nodig voor 1 portie ( 250 ml )

  • 40 g waterkers
  • 3 rijpe peren

Hoe maak je het? 

  • Was de waterkers goed
  • Snijd de peren in stukken
  • Doe het fruit in de sapcentrifuge
  • Giet het uit in een glas en voeg er een paar ijsblokjes aan toe



Per portie:

Kcalorieën: 70

Vetten: 0,3 g

Koolhydraten: 8 g

IJzer: 1,2 mg (8% van de ADH)

Calcium: 85 mg (12% van de ADH)



Voedingsnoot:

Waterkers is rijk aan vitamine C, bètacaroteen en kankerwerende fytochemicaliën. Waterkers is dan ook niet voor niets al eeuwen een geliefd voedingsmiddel. Hippocrates schreef al in 460 v.Chr. over de medicinale kracht van waterkers en bouwde het eerste ziekenhuis ter wereld naast een stroom, zodat hij verse waterkers kon verbouwen voor zijn patiënten. Dit sapje is een uitstekende bron van calcium en vitamine C, B6 en bètacaroteen. 

Supergezonde sappen voor sporters

Sapje van wortel, sinaasappel en appel ( p 32 )

 

Dit sapje biedt een heerlijke combinatie aan smaken en is bovendien een rijke bron van vitaminen en vezels. Appel bevat pectine, een soort oplosbaar voedingsvezel dat kan helpen een te hoog cholesterolgehalte omlaag te brengen. Het is een goede keuze voor vegetarische sporters omdat vitamine C in de sinaasappels het lichaam helpt beter ijze op te nemen en mensen die geen vlees eten hebben eerder een tekort aan ijzer in hun lichaam dan vleeseters.

 

Nodig voor 1 portie ( 250 ml ):

  • 2 wortels ( ongeveer 200 g )
  • 1 sinaasappel
  • 1 zure appel, zoals Granny Smith

Hoe maak je het?

  • Schraap de wortels
  • Pel de sinaasappel en verdeel deze in partjes
  • Snijd de wortels en de appel in gelijkmatige stukken 
  • Doe alles in de sapcentrifuge
  • Guit het drankje uit in een glas 
  • Serveer met een paar ijsblokjes



Per portie:

Kcalorieën: 160

Vetten: 0,8 g

Koolhydraten: 38 g

IJzer: 0,8 mg (5% van de ADH)

Calcium: 110 mg (16% van de ADH)



Voedingsnoot:

Wortels zijn één van de rijkste bronnen van de antioxidant bètacaroteen. Dit sap is een uitstekende bron van vitamine C, B1 en B6 en bevat bovendien foliumzuur en kalium en een redelijke hoeveelheid calcium.