Veldsla en kropsla

Salade van kropsla en veldsla

Benodigdheden ( 4 pers.)

1 à 2 kropjes sla

Klein zakje veldsla                                               

1ui

Yoghurt

50 gram ham

2 gekookte eieren

2 eetlepels geraspte mierikswortel ( of van een potje)

Mespunt suiker

Citroensap

Zout   -  1 eetlepel olie

Werkwijze:

Sla en veldsla wassen, en de bladeren in stukjes scheuren.

De ui in flinter dunne schijfjes toevoegen.

Dressing maken:

Suiker – zout – yoghurt – olie citroensap en mierikswortel mengen.

Deze dressing over de sla gieten.

Alles mengen en decoreren met de reepjes ham en schijfjes ei.



Velouté van veldsla en peer met curryroom:

Benodigdheden voor 4 pers:

1 teentje knoflook

1 kleine ui

250 gram aardappelen

2 conferenceperen

250 gram veldsla

1 eetlepelolijfolie

30 cl koude verse room

2 mespunten currypoeder

Zouten vers gemalen peper

Werkwijze:

  • Schil de look en pers hem meteen lookpers.
  • Maak de ui schoon en hak hem fijn.
  • Schil de aardappelen en snij ze in grote blokjes.
  • Schil de peren en verwijder de pitjes.
  • Spoel de veldsla en zwier droog.
  • Verhit olie in een kookpan en laat de look en de ui goudbruin worden op een zacht vuurtje.
  • Doe de 750 ml water bij en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat 20 min. koken op een middelhoog vuur.
  • Klop de room ( moet echt héél koud zijn) op met de elektrische klopper en voeg op het einde een mespunt currypoeder toe.
  • Haal de soep van het vuur en mix
  • Warm indien nodig 2 à 3 min. opnieuw op.
  • Verdeel de soep over de borden, doe in elk bord een toefje curryroom en dien onmiddellijk op.

            Een wijntip hierbij is: droge Vouvray (witten Loirewijn)   

                                                             Wilde veldsla










                                                    Gekweekte veldsla

                                            

Oorspronkelijk groeide veldsla in zijn wilde vorm op de heuvels in alle Franse streken.

 

Veldsla heeft een nootachtige smaak en kan zowel gestoofd als rauw gegeten worden.

 

Hoewel de naam ons anders laat vermoeden is het geen sla maar een plant uit de kamperfoeliefamilie. 

 

Er zijn 2 soorten veldsla: breedbladige en rondbladige (roosjes) soorten.


GENEESKRACHTIG:

 

Veldsla is rijk aan vitamines en minerale zouten zoals vitame C, E en B9, bètacaroteen en essentiële vetzuren.


OOGST EN BEWARING:


Plant veldsla wekelijks met kleinere hoeveelheden, zo heb je constant verse blaadjes voorhanden.

* Oogst de veldsla als de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn.

 


                                                                            Bloempjes van de wilde veldsla

 

Juf Lief

gegrilde romeinse sla met avocado en mais

Benodigdheden ( 4 pers.)
 1 avocado
 2 Romeinse sla
 150 gram mais
 Verse basilicum
 2 tenen look
 2 eetl. citroensap
 2 eetl. maple syrup
2 eetl. olijfolie
 1 eetl. witte wijnazijn
 Peper en zout

Werkwijze:
1) Doe alle ingredienten voor de dressing in de blender, en blend
alles tot een gladde massa.
2) Halveer het vruchtvlees van de avocado en snij het in blokjes.
3) Meng de blokjes avocado en de uitgelekte mais onder de dresing.
4) Kruid met peperen zout.
5) Verwarm de grilpan , en gril de Romeinse sla rondom, ongeveer
een 4 tal min.
6) Halveer en verdeel de dressing over de lauwwarme salade .
7) Werk af met de verse basilicum en een draai van de
pepermolen.
Smakelijk
Lieve

Maak jouw eigen website met JouwWeb