Schorseneren
Schorseneren zijn gunstig voor ieder bloedgroep – gunstig bij hoge bloedruk, nier - en lever problemen ze zijn op hun best van april – mei -juni – juli -augustus -september
De oorsprong van schorseneren
Het blijkt dat vanaf de 16e eeuw tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog schorseneren een populaire groente was.
De schorseneren komen oorspronkelijk uit het Middellands zeegebied en hebben daar de naam ‘scorza nera’ of ‘scorza negra’, wat ‘zwarte schil’ betekent.
De smaak van schorseneren doet denken aan een mengeling van asperge en artisjok.
Er zijn twee soorten schorseneren: met een bleekbruine/witte schil en de meest bekende: met een zwarte schil.
Van mijn grootvader hoorde ik tot slot dat schorseneren ook wel winterasperges worden genoemd, omdat de smaak lijkt op die van asperge en ze in de winter verkrijgbaar zijn.
Een variant hierop is de benaming ‘armeluisasperges’, omdat ze goedkoper zijn dan het zo geliefde ‘witte goud’.
Huisvrouwenleed?
Het schijnt dat de bewerkelijkheid van het schoonmaken van de schorseneren ermee te maken heeft dat ze fors in populariteit zijn gedaald.
Ik moet zegen: Het schoonmaken kost wat tijd en eerlijk is eerlijk, je krijgt er kleverige handen van. Maar dat is het dubbel en dwars waard. Schorseneren zijn heerlijk! Dus lang leve deze winterasperge!
TIP! Voor degene die geen zin heeft in schillen: schorseneren zijn ook in pot of blik verkrijgbaar.
Vers geoogst Schorseneren in bloei
Receptjes:
Schorseneren met broccoli en worteltjes:
Benodigdheden: ( voor 4 personen)
1 pak verse schorseneren ( of in bokaal )
1/2 broccoli
4 wortels
3 eetl olijfolie
Kruiden met knoflook – oregano – tijm peper en zout
Werkwijze:
Rasp de schorseneren en snijd ze in blokjes van 3 à 5 cm ( of bokaal)
Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stam in kubusjes.
Maak de wortels schoon en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Kook de broccoli gedurende 5’min. en giet af.
Wok de groente samen gedurende 5’ min in olijfolie, en kruiden!
Juf Lief
Schorseneren met Postelkaas:
Benodigdheden : ( voor 4 personen )
200 gram belegen Postelkaas ( blok ) in kleine kubusjes snijden.
4 tomaten ( buiten tomaten seizoen gaat de voorkeur naar snoeptomaatjes)
600 gram gekookteschorseneren
1 eetlepel sesamzaad
10 gram boter
10 blaadjes basilicum fijn gesnipperd
Werkwijze:
De gaargekookte schorseneren afgieten.
Tomaten in vier snijden samen met de blokjes kaas Postelkaas, met de schorseneren mengen
De sesamzaadjes lichtjes roosteren in een droge pan .
De boter smelten, hierbij de sesamzaadjes en de fijngesneden basilicum toevoegen, en alles goed onder elkaar mengen – de tomaten – schorseneren en de Postelkaas!
De kaas zal door de warmte lichtjes gaan smelten !
Warm serveren bij een vlees gerecht!
Extra tip:
Als je de kaashoeveelheid vermeerderd kan je deze bereiding als maaltijdschotel serveren met stokbrood.
Smakelijk juf Lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb