Pompoen
1 Pompoen – sinaasappelsoep
Benodigdheden voor 4 pers.:
500gr pompoen
2 sinaasappels ( schil +sap )
Handvol waterkers
1 teentje knoflook
1 kl.lepeltje vers geraspte gember
20 ml sinaasappellikeur
800 ml groente bouillon
1 à 2 kl honing
1 eetl raapzaadolie
Werkwijze:
- Pompoen in stukken snijden.
- Appelsienen spoelen met heet water – rasp de schil – uitpersen
- Pel knoflook
- Rasp gember
- Doe olie in de kookpoten verhit deze zachtjes, stoof hierin de knoflook en de gember
- Voeg pompoen toe, samen met likeur en blus met bouillon.
- Laat 25’ sudderen.
- Mix de soep fijn en voeg hieraan het appelsiensap + rasp en honing toe.
- Verdeel over de kommen en werk af met de vers gemalen peper en waterkers.
Serveer met brood
Smakkelijk
Juf Lief
2 Pompoen met spruitjes:
Benodigdheden voor 4 pers:
1/4 pompoen
300 gram spruitjes
3 eetl. gedroogde pompoenpitten
Roomboter of ghee
Kruiden: peper – knoflook – bonenkruid – kurkuma – peterselie
Werkwijze:
- Rooster de pompoenpitten in een droge pan en houd ze apart
- Schil de pompoen en snijd in blokjes van 2 cm
- Halveerde spruitjes
- Bak of wok de pompoen en de spruitjes in de roomboter of ghee
- Laat garen gedurende 15’ min. met gesloten deksel, en kruid de groente
- Voeg de geroosterde pompoenpitten toe en roer even om
- Werk af met versnipperde peterselie
Tip : pompoen schillen en snijden
- Zet een pan water op die groot genoeg is
om je hele pompoen onder kunnen onder dompelen.
- Breng het water aan de kook, zodra het
- water kookt doe je je pompoen in zijn
geheel in de pan.
- Kook de pompoen ongeveer een 5 tal min..
- Je kunt met het puntje van een mes even kijken of je er al gemakkelijk door
komt.
- Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen.
- Nu kun je met de dunschiller héél gemakkelijk je pompoen schillen! En is
- het snijden ook een peulschil.
- Het is geen noodzaak om je pompoen te schillen, tijdens de bereiding wordt de schil net zo zacht als de binnenkant.
Zo behoud je de vitamines die in de schil zitten.
- Gebruik je pompoen voor baby’s of kleine kindjes dan is schillen wel
- aangeraden!!!
Liever in de oven?
- Snij je je pompoen in kwarten en verwijder de pitten en draden.
- Bak de pompoen in 20 – 25’ min. op 200 graden gaar.
Wil je pompoen in de magnetron?
- Prik in de pompoen dan vooraf gaatjes ( héél belangrijk, anders ont-
ploft hij door de binnen druk !)Men brengt de magnetron op vol ver-
mogen gedurende 1-2 minuten!
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn misschien klein, en geven wat werk aan het ontvellen,
Maar weegt niet op tegen al de gezondheidsvoordelen dat deze te bieden hebben. Ze zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen.
- Ze bevatten ongeveer 151 cal. In 28 gram schilvrij, voornamelijk uit
vet en eiwitten.
- Ze zijn rijk aan antioxitanden die kunnen helpen beschermen tegen
ziekten en ontstekingen verminderen.
- Er zijn aanwijzingen dat de pitten bepaalde vormen van kanker kan
helpen voorkomen, geassosieerd met lagere niveaus van maag – borst –
long – prostaat – en dikke darmkankers.
- Ze kunnen de symptomen van goedaardige prostaatvergroting en over-
actieve blaas verminderen.
- De pitten zijn een rijke bron van MAGNESIUM, dit is belangrijk voor
bloeddruk -hart – botten en bloedsuikerspiegel.
- Zeer rijk aan vezels.
- Kan de kwaliteit van sperma verbeteren.
- Kan de slaap helpen verbeteren.
- Pompoenpitten kunnen gemakkelijk worden verwerkt in het dieet als tussendoortje of als extra ingredient bij het eten of bakken.
10)Het eten van de pitten kan helpen bij het oplossen van voedingstekorten,
en kan beschermen tegen verschillende gezondheidsproblemen, zoals
verbeterde energie - humeur – en immuunsysteem.
Witte zaadjes zijn de ongepelde -, de groene zijn de gepelde pompoenpitten!
Pompoen is gunstig voor bloedgroep O, A en AB
Pompoen werkt enorm ontzurend
Sommige mensen met bloedgroep B verteren niet zo goed
Pompoen is op zijn best: jan – febr - aug – sept – okt – nov – dec.
Juf lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb