Zoete puntpaprika
Het verschil met gewone paprika?
-
- Puntpaprika is een echte zonneklopper
- De beste seizoen tijd is in de maanden maart – april – mei -juni
- De vorm en de smaak ,is wel het grote verschil met de gewone paprika.
De puntpaprika heeft namelijk een zacht zoete smaak die het heel goed doet in gazpacho, een salade een wok gerecht of een ovenschotel.
Inhoudstoffen:
- Zoete puntpaprika bevat veel vit. C, en is een boots voor je energie peil!
- Bevat 10 gr. Vet - 14 gr. Koolhydraten – 3 gr. Vezels -7 gr. Eiwitten.
Gerechtje van de zoete puntpaprika:
Crostini met burata ( of een geitenkaas)en paprikajam:
Benodigdheden voor 4 personen:
2 pakjes zoete paprika ’s ongeveer een 750 gram totaal
1limoen
200 gram suiker
5 cl. Water
1 dik takje verse tijm
Voor de crostini:
1/3 meergranen houthakkersbrood
1 bakje burata zanetti = gelijk aan mozerela, maar is veel romiger, of men geeft de voorkeur aan een geitenkaas.
3 eetl. olijfolie
2 takjes verse tijm
Peper en fleur de sel
Werkwijze:
-
- Pel de paprika’s (dun schiller),ontpit ze en snijd ze in stukken.
- Mix de helft met het koude water.
- Giet dit mengsel en de rest van de paprika’s in een stoofpan, met de suiker en de tijm.
- Breng aan de kook en laat 1 uurtje op een zacht vuurtje pruttelen
- Laat volledig afkoelen en voeg dan het limoensap toe.
- 6 – Verwarm de oven voor op 210°C, ( kan ook vervangen worden door een croque toestel.
- Snijd 12 sneetjes brood en schik ze opeen met bakpapier beklede ovenplaat .
- Besprenkel de broodjes met olijfolie, bestrooi ze met de geritste tijm,met
Peper en zout.
- Bak ze 5 min goudbruin in de oven.
- Snijd de gekozen kaas in plakjes schik ze op de crostini zodra ze uit de oven komen om de kaas lichtjes te doen smelten.
- Overgiet met een beetje confituur van de zoete puntpaprika en dien op bij het aperitief.
Ook héél lekker als voorgerecht, met een slaatje.
De rest van de confituur in een bokaal in de koelkast bewaren !
Smakelijk juf Lief
Benodigdheden 4 personen:
1/4 aubergine
1/4 rode paprika
1/4 courgette1 thl fijn gesnipperde bieslook
1 zakje rucola
3 à 4 el mayonaise
1 bakje cherrytomaatjes ( 250 gr )
1 bakje burrata ( = 150 gr )
Werkwijze:
- Snij alle groenten in kleine blokjes, en bak ze om beurten in een hete
pan, met een minimale hoeveelheid ( olijfolie ) tot ze net niet gaar zijn.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet ze inde koelkast.
Voor de rucolamayonaise snij je rucola zo fijn mogelijk, of mix deze onder
onder de mayonaise.
Voeg naar smaak citroensap peper en zout toe.
Snij de cherrytomaatjes in kwartjes en marineer met olijfolie en zeezout.
Marineer tevens een flinke lepel burrata in olijfolie en zeezout.
Meng de afgekoelde groente blokjes door de tartaar en breng op smaak.
Beleg met de cherrytomaatjes en burata.
Voeg naar smaak extra rucolamayonaise toe.
Smakelijk
Juf Lief
Gegrilde paprika’s op olie:
Bak de paprika’s 45 min. in de oven op 180°C,tot ze zwart worden, en
draai ze af en toe om.
Ze pellen gaat gemakkelijker als je de paprika’s eerst laat afkoelen.
Leg de stukjes paprika afwisselend in een bokaal, samen met rozemarijn
– tijm – knoflook en peper.
Overgiet volledig met olijfolie en bewaar ze tot een week in de koelkast!
-Als je gepelde knolookteentjes gedurende10 min.in kokend water laat
koken. Kun je de bereiding ook 1 maand koel bewaren.
Supperlekker in een slaatje of bij het aperitief
Wat is gezonder: een groene, gele,
oranje of rode paprika
Paprika’s zijn er in alle soorten en maten en in bijna alle kleuren van
de regenboog. Maar: welke kleur is nou het gezondst. Groen,
oranje, geel of rood?
Zó gezond is paprika
Paprika is familie van de peper.
De groente komt uit de landen rond de Middellandse Zee, en van april
tot en met november..
Men adviseert iedereen 250 gram groente per dag te eten.
Het eten van groente en fruit verlaagt het risico op chronische ziektes
(denk aan hart- en vaatziektes) en bepaalde vormen van kanker
(darmkanker),
. Ook voor goede voedingstoffen ben je bij de paprika aan het juiste
adres.
Welke kleur ze ook hebben, paprika’s zitten niet alleen vol goede
voedingsstoffen, ze bevatten ook veel vezels en weinig calorieën.
*Paprika’s verschillen van kleur, smaak én voedingswaarde.
Zo is een groene paprika eigenlijk onrijp, daardoor is de smaak meestal
ook wat bitterder en kruidiger.
De groene variant wordt dan ook vaker in een warm gerecht gegeten en
niet zo snel als rauwkosthapje tussendoor.
*Een gele paprika smaakt fris, oranje en rode exemplaren zijn vaak
zoeter van smaak.
Hoewel alle paprika’s gezond zijn, is er onderling dus wel een verschil in
voedingswaarde.
Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de ‘minste’
voedingstoffen.
De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer
vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
* Als je grieperig bent, kun je zelfs beter een rode paprika eten dan
een sinaasappeltje. Van alle groente- én fruitsoorten (rauwe
spruitjes uitgesloten) bevat de rode paprika namelijk de meeste
vitamine C, drie keer meer dan die sinaasappel.
Een rode paprika bevat ook twee keer zo veel vitamine C en ruim
drie keer zo veel vitamine E als een groene.
Die groene paprika scoort dan misschien wat betreft gezonde
voedingsstoffen wel het slechtst van de vier, maar daarin zitten
weer meer vitamine K en vezels.
En gele en oranje paprika’s? Die bevatten meer voedingswaarde dan
de groene, maar net iets minder dan hun rode broertje of zusje.
Alles bij elkaar genoeg reden om lekker paprika’s te eten.
Juf Lief
MOSSELEN MET DRAGONSAUS EN MINIPAPRIKA
INGREDIËNTEN
- 32 STUKS MOSSELEN
- 2 STUKS SJALOTTEN
- 1 TEENTJE LOOK
- 6 MINI PAPRIKA'S
- 1 EETL OLIJFOLIE
- 1/2 EETL GROENTENBOUILLONPOEDER
- 250 ML SOJAROOM
- PEPER
- VERSE DRAGON
BEREIDINGSWIJZE
- 1)SPOEL DE MOSSELEN ONDER KOUD STROMEND WATER.SNIJD DE SJALOTTEN EN KNOFLOOK FIJN.
- VERWIJDER DE ZAADLIJSTEN VAN DE MINIPAPRIKA'S EN SNIJD HET VRUCHTVLEES IN RINGETJES.
- VERHIT OLIJFOLIE IN EEN GROTE PAN EN FRUIT DE SJALOT,KNOFLOOK EN PAPRIKA.SCHEP ALLES UIT DE DE PAN EN ZET EVEN OPZIJ.STROOI DE GROENTENBOUILLON OP DE BODEM VAN DE PAN EN LEG ER DE MOSSELEN OP.
- LAAT DE MOSSELEN 10MIN AFGEDEKT GAREN TOT DE SCHELPEN OPEN ZIJN.SCHEP DE MOSSELEN UIT DE PAN EN HOUD ZE WARM.
- VOEG BIJ HET KOOKVOCHT DE SOJAROOM EN PEPER,LAAT ENKELE MIN INKOKEN.
- SNIJD DE DRAGON FIJN EN ROER DEZE MET DE GEFRUITE GROENTEN ONDER DE SAUS.
- LEG DE MOSSELEN OP EEN BORD EN GIET ER DE SAUS OVER.SERVEER MET BROOD.
Smakelijk
PASSATA MET VERSE GROENTEN
Ingrediënten
1 groene, 1 gele en 1 rode paprika
1 courgette, 1 bakje champignons, 1 ui
1 mager kippeboullonblokje, basilicum, origano, cayennepeper
1 fles of brik passata (vb cirio of een ander merk)
Bereidingswijze
Snij de groenten in reepjes of blokjes. Stoof ze aan in een beetje olijfolie en laat ze
eventjes garen op een zacht vuurtje. Voeg alle kruiden eraan toe en de passata en laat alles op een
zacht vuurtje eventjes sudderen.
Tips om hierbij te eten : pasta of toast of brood (eiwitrijk)
Dit gerechtje is gemakkelijk in te vriezen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb