Heksenkaas zelf maken!!!
HEKSENKAAS, een pittige groene dipsaus die naar prei en knoflook
smaakt. Het oorspronkelijke recept is bedacht door een Haaksbergse
groenteboer, maar het wordt inmiddels industrieel gemaakt door De
Zuivelhoeve.
Helaas bevat het nogal veel kunstmatige hulpstoffen. Dat kan lekkerder,
gezonder en goedkoper. Kook je mee?
. Met dit recept maak je zelf HEKSENKAAS, maar dan
verser, lekkerder, gezonder en goedkoper!
Benodigdheden voor 250g HEKSENKAAS:
150g kruidenkaas (1 bakje)
60g light mayonaise of light yoghurt
30g rauwe prei (lichtgroene deel) of hiervoor
kan je ook lente uitjes voor gebruiken en is het
minder sterk van smaak, of de prei eerst
blancheren!
10g verse peterselie, of een 8 tal blaadjes
basilicum ter vervanging
1 snufje zout
1 snufje versgemalen zwarte peper
enkele druppels citroensap
- Als kruidenkaas gebruikte ik de goedkope Val Blanc van de Aldi. Val
Blanc bestaat uit melk (53%), room (45%), zout, boter, tuinkruiden
(0,4%), knoflook (0,3%), azijn, witte peper, zuursel.
- Wat ook werkt is het goedkoopste merk bij de Albert Heijn, Garlan.
- De duurdere Paturain en Boursin zijn ook goed; deze bevatten
plantaardig stremsel. Bressot bevat echter gelatine.
Pureer de prei en peterselie samen met de mayonaise, zout, peper
en citroensap met een staafmixer. Spatel vervolgens voorzichtig de
kruidenkaas erdoor.
Inhoud stoffen van originele Heksenkaas
Per 100g Originele HEKSENKAAS® Eigen versie
Kcal 428 228
Eiwitten (g) 1,50 3,8
Koolhydraten (g) 9,4 4,0
Vetten (g) 42,6 21,7
Prijs € 1,50 € 0,33
* Een kleine analyse leert dat je het met dit recept zelf verse
HEKSENKAAS kunt maken voor maar 1/5 van de prijs, met maar 1/2
zoveel vet en 1/2 zoveel calorieën!
*En natuurlijk zonder conserveermiddelen, stabilisatoren, zoetstoffen
enzovoorts.
Nog enkele varianten:
BASIS BENODIGDHEDEN
200 gram blanke roomkaas
50 gram Griekse yoghurt
25 gram mayonaise
5 gram grove mosterd
Werkwijze
Meng voor de basis roomkaas, yoghurt, mayonaise en
mosterd door elkaar. Kies dan eventueel nog een extra smaak
uit de lijst eronder!
1. De hoeveelheden zijn bedoeld voor het basis recept in 1
smaak.
2. Mijn advies: zelf hoeveelheden toevoegen op gevoel.
verschillende smaken
KRUIDEN KNOFLOOK
Basisrecept zoals boven +
30 gram prei (of bosui)
1 teentje knoflook
handje platte peterselie
handje verse bieslook
citroensap
peper en zout
Snijd prei en kruiden grof en meng alles met de basis mooi
glad met een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng
op smaak met peper, zout en citroensap.
MOSTERD DILLE GEIT
Basisrecept zoals boven +
50 gram zachte geitenkaas
1 el mosterd
handje verse dille
verse tijm, alleen de blaadjes
Snijd de kruiden fijn en roer samen met de kaas, mosterd en
basis glad. Proef en breng op smaak met peper, zout en een
drupje zoetstof (of honing optioneel).
TOMAAT RUCOLA
Basisrecept zoals boven +
40 gram gedroogde tomaatjes
20 gram rucola
lepel tomatenpuree
Snijd alles fijn en pureer kort met de staafmixer, proef en
breng op smaak met peper.
PITTIG OOSTERS
Basisrecept zoals boven +
stukje rode peper, fijngesneden naar smaak
5 gram korianderblad
25 gram bleekselderij
naar smaak gemalen kokos
Snijd groenten en kruiden grof en meng met staafmixer of
keukenmachine glad. Proef en breng op smaak met zout en
en een drupje zoetstof (optioneel).
ITALIAANS
Platte peterselie
Hak alles heel fijn en meng door elkaar, proef en breng op
smaak
Maak jouw eigen website met JouwWeb