Dragon


Sinds de kruistochten is dragon in Europa al bekend. Eerst werd het
vooral gewaardeerd als magisch kruid om je te beschermen tegen
slangen en, echt waar, draken.
Gezondheid:
Als licht verdovend middel, bij kiespijn maar ook bij insectenbeten.
Tegenwoordig wordt het in de aromatherapie wel toegepast bij
menstruatieproblemen of als huismiddeltje tegen gewrichtsreuma.
Dragonthee zou goed zijn om de slaap op te wekken.
In de keuken:
De culinaire geschiedenis van dragon begint pas later en dan vooral in
Frankrijk. 
 

Twee soorten
Er zijn twee soorten dragon. Beide zijn
kruidachtig, hebben middelgroene,
smalle blaadjes en een typische
anijsgeur. Het meest aromatisch maar
het minst winterhard is de Franse
dragon, Artemisia dracunculus). Dit
keukenkruid wordt gebruikt bij kip, in
soepen en in sauzen. Het bevordert
ook de spijsvertering.

Minder smakelijk maar wel winterhard
is de Russische dragon (Artemisia
dracunculus subsp. dracunculoides). Deze plant heeft smalle, ovale
blaadjes met een enigszins bittere smaak. In de zomer geeft hij wolken met
minieme gele bloempjes.


De juiste plek
Beide soorten dragon verlangen verschillende
plantomstandigheden. De Russische dragon is een bijzonder
gemakkelijke plant die het in de meeste grondsoorten goed doet
en die de voorkeur geeft aan een zonnige plek.

Roest

Beide soorten worden nog wel eens getroffen door roest. Let er daarom bij
het kopen van planten op dat de onderkant van de bladeren geen vlekken
vertoont. Vertoont een plant in de tuin deze symptomen, haal hem dan uit
de grond, knip voorzichtig alle blaadjes eraf en gooi deze in de vuilnisbak.
Spoel de wortels vervolgens uit in een emmer water en pot de plant op in
nieuwe, steriele grond. Kweek de dragon op in pot totdat hij weer aan de
groei is en her plant hem dan op een andere plek in de tuin.

 

Knolseldersoep met zoeteaardappelchips en dragon

Benodigdheden (4 pers)

1 knolselder - 1 preiwit - 1 plantje dragon - 1 ui - 1 teentje knoflook - 1
zoeteaardappel - 50 gram cashewnoten - 3 eetl. olijfolie - nootmsk - 1.5l
groentebouillon - p en z..

Werkwijze :

Laat de cashewnoten 30 min. weken in lauw water, giet af en laat uitlekken.

Geweekte cashwenoten zijn een alternatief voor room. Ze maken de soep
smeuig en zorgen voor binding.

- Snipper de ui , het teentje knoflook en de prei fijn, en doe de knolselder in
gelijkmatige blokjes.
- Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de groenten
een 4 tal minuten.
- Blus met de groentebouillon en voeg de uitgelekte cashwenoten toe.
- Laat alles een 20 tal min.sudderen op een zacht vuur.
Intussen schilt men de zoeteaardappel en snij in zeer fijn schijfjes,verdeel
deze schijfjes over een bakplaat met bakpapier.
Besprenkel met 1 eetl. olijfolie en kruid met p en z..
Verwarm de oven op 200c° een 15 tal min.
- Mix de soep, kruid af met p. en z. en nootmuskaat en werk af met het
plantje dragon.
- Dien op met de zoeteaardappelchips.

 

Groenteburger met dragondressing en geroosterde
aardappelen .

Benodigdheden ( 4 pers.)

 4 vegetarische groenteburgers
 2 wortelen
 slamix Trio (rucola, veldsla, rode biet)140 g
 1 citroen
 1 plantje dragon
 400 gr. aardappelen
 2 rode uien
 Griekse yoghurt 170 gram
 2 geraspte grana padano dit is te verkrijgen in de Colruyt en is een schapenkaas.
 4 voorgebakken keizersbroodjes
 4 eetl. olijfolie
 2 eetlepels gedroogde tijm.
 1 koffiel. paprikapoeder
 peper en zout

Werkwijze
1. - Snij de rode uien in ringen.
2. - Rasp de wortelen.

3. - Wrijf de ongeschilde aardappelen goed schoon onder koud water en snij ze
in fijne partjes.
4. - Snipper de dragon fijn.
5. - Pers de citroen.
6. - Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel de aardappelen over een bakplaat met bakpapier en breng op smaak
met het paprikapoeder, de tijm, peper, zout, de geraspte kaas en 2 eetl. olijfolie.
Zet 25 min. in de voorverwarmde oven.
Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een pan en bak de rode uien 4 à 5 min. Kruid
met peper en zout en haal uit de pan.
Verhit 1 eetl. olijfolie in dezelfde pan en bak de groenteburgers 6 à 7 min. aan
elke kant op een zacht vuur.
Bak de keizersbroodjes in de hete oven (baktijd: zie verpakking).
Meng de yoghurt met de dragon, het citroensap, peper en zout

Snij de broodjes open en beleg met de slamix, de wortelen, een groenteburger en
gebakken ui. Lepel er wat yoghurtdressing over. Serveer met de geroosterde
aardappelen.
Men is vrij om er geroosterde aardappeltjes bij te serveren, hierdoor wordt het een
hoofdgerecht.

Dragon is het ingrediënt dat onmisbaar is in bearnaisesaus

 

MOSSELEN MET DRAGONSAUS EN MINIPAPRIKA

 

INGREDIËNTEN

 

BEREIDINGSWIJZE

  1. 1)SPOEL DE MOSSELEN ONDER KOUD STROMEND WATER.SNIJD DE SJALOTTEN EN KNOFLOOK FIJN.
  2. VERWIJDER DE ZAADLIJSTEN VAN DE MINIPAPRIKA'S EN SNIJD HET VRUCHTVLEES IN RINGETJES.
  3. VERHIT OLIJFOLIE IN EEN GROTE PAN EN FRUIT DE SJALOT,KNOFLOOK EN PAPRIKA.SCHEP ALLES UIT DE DE PAN EN ZET EVEN OPZIJ.STROOI DE GROENTENBOUILLON OP DE BODEM VAN DE PAN EN LEG ER DE MOSSELEN OP.
  4. LAAT DE MOSSELEN 10MIN AFGEDEKT GAREN TOT DE SCHELPEN OPEN ZIJN.SCHEP DE MOSSELEN UIT DE PAN EN HOUD ZE WARM.
  5. VOEG BIJ HET KOOKVOCHT DE SOJAROOM EN PEPER,LAAT ENKELE MIN INKOKEN.
  6. SNIJD DE DRAGON FIJN EN ROER DEZE MET DE GEFRUITE GROENTEN ONDER DE SAUS.
  7. LEG DE MOSSELEN OP EEN BORD EN GIET ER DE SAUS OVER.SERVEER MET BROOD.

Smakelijk