Bataat of zoete aardappel

Aan de zoete aardappel worden nogal wat gezondheidsvoordelen toegeschreven.
Daarbij wordt gezegd dat hij gezonder is dan de normale aardappel. Zo zou bataat

minder effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Het klopt dat de glycemische
index van de zoete aardappel lager is dan die van de gewone aardappel, maar een
glycemische index van 50 is nog steeds niet heel laag.
bataat is in ieder geval rijk aan bètacaroteen, ook wel bekend als provitamine A. Het
gaat hier dan wel om de zoete aardappel met het oranje vruchtvlees. Ook vitamine C
is goed vertegenwoordigd. De gewone aardappel bevat rauw echter iets minder
kilocalorieën en koolhydraten dan de zoete aardappel. Qua hoeveelheid vezels zijn
beide aardappelen sterk vergelijkbaar.
Diabetespatiënten
Er zijn aanwijzingen dat de zoete aardappel erg geschikt is voor diabetespatiënten.
Zo worden de suikers uit de bataat, raffinose, pas verteerd in de dikke darm. Dit is
een van de redenen dat de suikerspiegel minder schommelt, maar het heeft soms
wel winderigheid tot gevolg.
Daarnaast wijst onderzoek uit dat bepaalde stofjes in de bataat het niveau van het
eiwithormoon adiponectin in het bloed verhogen. Dit hormoon is belangrijk bij het
aanmaken en afbreken van insuline. Vervolgonderzoek zal hier meer duidelijkheid
over moeten geven. Mogelijk heeft de zoete aardappel nog meer gunstige effecten -
bijvoorbeeld op het gewicht en de stemming - en hangt dit ook samen met het
adiponectingehalte in het lichaam. Dit is echter wetenschappelijk onvoldoende
bewezen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb