Italiaanse macaroni met bonen kaassaus ( 4 pers.)
Benodigdheden:
250 gram bonen ( groene boontjes)
4 tomaten
1 ui
500 gram macaroni
40 gram boter
200 gram gemalen kaas
2 eetlepels bazielkruid
1 teentje fijn gesnipperde look
p.z.
Werkwijze:
- Boontjes kan men buiten zelf te koken, gerust uit een bokaaltje nemen.
- Kook ook de macaroni gaar.
- Maak een roux van de boter – de bloem – gemalen kaas en het vocht
van de bonen.
- Leg op een schaal: een laag bonen, een laag macaroni, stukjes tomaat.
- Giet daarover de kaassaus en bestrooi rijkelijk met basilicum.
- Dit gerecht smaakt zeer lekker bij varkens- en lamsvlees.
Basilicumsaus: (4 pers. Bij venkel – vis – vlees)
Benodigdheden:
½ l. melk
40 gram boter
40 gram bloem
2 eetl. fijngesneden basilicum
P.z.
1 eetl. basilicumazijn
Werkwijze:
- Maak een roux : melk – boter – en bloem mengen en minimum 5’ min laten
doorkoken.
- Doe de azijn daaronder en versier met basilicum.
Basilicumazijn:
Bereidingswijze
Was de blaadjes en sla ze uit.
Leg ze in een goed schoongemaakte pot en schenk er de
azijn over.
Zet de azijn op de vensterbank in het zonnetje.
Zeef na circa 2 weken de azijn en gebruik hem in dressings
voor enkelvoudige salades.
Appelcreme met basilicumsaus:
Benodigdheden:
1kg appelen
100 gram suiker
½ l. melk
2 eetl. maizena
2 eetl.basilicum
2 dl. Room
Werkwijze:
- Maak appelmoes van de appelen en de suiker.
- Maak pudding van de melk, maisbloem en de room.
- Roer de appelmoes onder de pudding.
- Overgiet met de basilicumsaus die U maakt van wat opgeklopte room met 2 eetlepels
basielkruid daaronder.
- Versier het gerecht met schijfjes appel en blaadjes vers bazielkruid.
Basilicumlikeur:
Benodigdheden:
1 fles Pineau des Charentes
5 dl jenever
5 takjes basilicum
Werkwijze:
- Alles in een karaf en laat een één week op zijn minst rusten!
Fruitsla met basilicumlikeur
Benodigdheden:
3 dl basilicumlikeur of voor mensen die geen alcohol willen kan men deze vervangen door
appelsap.
1 sinaasappel
1 appel
1 peer
1 banaan
1 perzik ( buiten seizoen bokaal)
Werkwijze:
- Schil het fruit en snijd in stukjes in een glazen kom.
- Giet de likeur of het appelsap er overheen en strooi daarover een koffielepel
fijngesnipperde basilicum.
- Versier met een paarblaadjes basilicum.
Het maken van pesto:
Dé klassieker: met verse basilicum
Wat heb je nodig?
50 g geroosterde pijnboompitten
1 teentje knoflook
100 g verse basilicumblaadjes
50 g geraspte Parmezaanse kaas van goede kwaliteit
100 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
Vijzel en stamper of een keukenrobot
Zo maak je ‘m
- Stamp in de vijzel de pijnboompitten, de knoflook, de basilicum en de
Parmezaanse kaas fijn, tot je een egaal mengsel hebt, of doe alles in de
keukenmachine. –
- Doe het mengsel hierna in een kom en voeg de olie er beetje bij beetje al
roerend bij.
- Zout toevoegen naar smaak, maar opgelet, want de Parmezaanse kaas smaakt
op zich al zout.
Tip: heeft men teveel gemaakt kan men de overschot in kleine porties
bewaren in de diepvriezer.
Geneeskrachtige werking van Basilicum
Er bestaan wel meer dan 60 verschillende soorten basilicum, elk weer met hun eigen
aroma’s.
Zo heb je bijvoorbeeld kaneel basilicum en ‘Mrs. Burns ‘Lemon’, je kunt wel raden waar die
naar ruiken! Basilicum, er is geen ander keukenkruid dat zoveel aroma bevat als dit plantje.
Het vindt zijn oorsprong in India, Afrika en Azië.
Het is een van de oudste en meest populaire kruiden voor medicinaal gebruik en wordt ook
vaak het ‘heilige kruid’ genoemd, of “koningskruid”!
Basilicum is een kwetsbare, niet winterharde plant die veel zon, warmte en voeding nodig
heeft om goed te kunnen groeien.
Afhankelijk van de soort en groeiomstandigheden wordt basilicum tussen de 30 en 100 cm.
hoog.
Deze kan dan mooi tussen de tomatenplanten staan, want de plant doet de groei van tomaat te
stimuleren.
Je kunt het hele jaar door verse basilicumplanten kopen.
Voedingswaarde
Verse basilicum heeft in verhouding qua voedingswaarden veel te bieden, maar je moet dan
wel flinke hoeveelheden er van consumeren wil je hier echt profijt van hebben. Een paar
blaadjes in een ovenschotel zal niet zo veel zoden aan de dijk zetten qua voedingswaarden,
maar een flinke handvol in een pesto of salade Caprese kan je toch aardig wat aan
voedingsstoffen opleveren.
Basilicum bevat allerlei mineralen in aanzienlijke hoeveelheden, zo bevat een portie van 100
gram verse blaadjes zo’n 160 mg aan calcium, 3,2 mg. ijzer en dat is 7,5% van je dagelijkse
behoefte daaraan. Ook bevat het een indrukwekkende hoeveelheid kalium (480 mg), ruime
hoeveelheden magnesium en mangaan en ook de hoeveelheden fosfor en zink zijn hoo
Van de vitamines scoren vooral vitamine A (in de vorm van bèta-carotenen), B3 (Niancin),
B6 en vitamine C hoog.
Geneeskracht
Het is vooral de geneeskracht van de plant waarom hij eeuwenlang gewaardeerd werd, het
populair worden voor gebruik in de keuken is in vergelijking daarmee vrij recent te noemen.
Van oudsher werd basilicum toegepast bij huidproblemen, bij verkoudheden, en andere
infecties, hoesten, hoofdpijn, misselijkheid en als insectenverdrijver, maar ook om om de
geest te kalmeren en tevens de stemming te verbeteren.
Tegenwoordig zijn veel van deze toepassingen ook wetenschappelijk verklaard en weten we
dus welke inhoudsstoffen zorgen voor bepaalde geneeskrachtige werkingen.
Zie hier de top van de gezondheidsvoordelen van basilicum:
Basilicum is o.a. door de hoge hoeveelheid eugenol een uitstekende
ontstekingsremmer en geschikt om bacteriën te doden en insecten te verdrijven.
Goed voor het hart-en-vaatstelsel vanwege het hoge gehalte aan carotenoïden,
antioxidanten die de cellen beschermen tegen de beschadigingen van de vrije
radicalen.
Bovendien zorgt deruime hoeveelheid magnesium in basilicum voor een goede
bloeddoorstroming en gezonde aderen.
De antioxidanten inde vorm van flavonoiden en carotenoiden in basilicum
beschermen het lichaam tegen sommige vormen van kanker.
Verschillende essentiele olien in basilicumzijn effectief bij de behandeling van een
droge huid, acne en psoriasis.
De looistoffen die in basilicum aanwezig zijn hebben een kiemdodende en
wondhelende invloed op mond-,neus – maag en darmslijm.Baselicum is daarom ook prima
te gebruiken bij allerlei spijsverteringsstoornissen en ontstekingen in het maagdarmkanaal.
Niet overdrijven*
Het is vooral de etherische olie die de sterkste werking heeft.
*Gebruik deze olie echter alleen onder begeleiding van een therapeut of arts, want je huid
kan er allergisch op reageren en ook zwangeren schijnen te moeten oppassen.
Bovendien bevat basilicum estragole een stof waarvan gedacht wordt dat deze
kankerverwekkend zou zijn.
Het vormt echter geen probleem het kruid regelmatig zomers in de keuken te gebruiken,
gewoon niet gaan overdrijven!
Kopen en bewaren
Verse basilicum verliest veel van zijn geur en smaak als je deze gaat drogen, kies daarom
altijd liever voor verse basilicum.
.Ook kun je er prima een thee van zetten door enkele fijngehakte blaadjes 8 minuten in
kokend water te laten trekken. Vooral prettig bij hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn of
darmproblemen.
Wacht niet, als men thee maakt, tot het water groen zou
verkleuren, basilicum geeft geen kleur af. Niet langer dan een 3tal
minuten!!!
Of laat eens een paar handjes blaadjes een paar weken in een fles rode wijn trekken, schijnt
het libido ook nog te verhogen!
Basilicum in bloei
Om dit resultaat te bekomen buiten, is het beste om de plant op
een halfzonnige plaats te zetten, en mag je geen basilicum kopen
die op hydrocultuur is gekweekt, het beste is dan zelf zaaien, of in
een tuincenter aankopen.
Steeds voorzien van veel water, steeds onderaan begieten, zodat de
plant het vocht kan opzuigen!
De bijtjes zullen dankbaar zijn deze aanwinst in de natuur
Lieve
Soep van prei met tuinerwten en basilicum
Benodigdheden:
400 gram prei
400 gram tuinerwten
100 gram basilicum
2 liter water
Groente bouillon
Witte kaas (feta)
Basilicum om af te werken
Werkwijze:
Verhit de olie en stoof hierin de prei eventjes aan, vervolgens
Voeg je het water met de groente bouillon toe, breng aan de kook
en doe te tuinerwten ( vers of diepvries) er in een viertal minuten laten
koken basilicum toevoegen, afzetten en mixen
de soep verdelen en erin witte kaas verkruimelen( feta) en afwerken met
een plukje verse basilicum.
Smakelijk juf Lief
PASSATA MET VERSE GROENTEN
Ingrediënten
1 groene, 1 gele en 1 rode paprika
1 courgette, 1 bakje champignons, 1 ui
1 mager kippeboullonblokje, basilicum, origano, cayennepeper
1 fles of brik passata (vb cirio of een ander merk)
Bereidingswijze
Snij de groenten in reepjes of blokjes. Stoof ze aan in een beetje olijfolie en laat ze
eventjes garen op een zacht vuurtje. Voeg alle kruiden eraan toe en de passata en laat alles op een
zacht vuurtje eventjes sudderen.
Tips om hierbij te eten : pasta of toast of brood (eiwitrijk)
Dit gerechtje is gemakkelijk in te vriezen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb