Walnoten (Okkernoten)
Walnoot - Juglans regia
Juglans is een samentrekking van "lovis" (van Jupiter) en "glans" (eikel). Dit vormt samen Jupitereikel.
Volgens een legende leefden de goden toen ze nog op aarde woonden, van walnoten. Regia is afkomstig van "rex (koning) en wil zeggen "koninklijk.
De walnoot werd oorspronkelijk vanuit Perzië naar Griekenland gebracht en daar de Perzische noot genoemd.
Zij waren een delicatesse in het oude Rome. Alleen rijke families konden zich de Perzische walnoten permitteren, want ze waren erg duur.
De Romeinen hebben voor verspreiding in Europa gezorgd.
De naam Walnoot
Het is niet helemaal bekend waar de walnoot zijn naam vandaan heeft gekregen. De naam zou een verbastering kunnen zijn van ‘Waalse noot’.
Het zou ook kunnen dat ‘wal’ van het Oudengelse ‘wealh’ (betekent ‘vreemd’) vandaan komt.
Een andere mogelijkheid is dat de benaming van het oud Nederlandse woord ‘wal’ afkomstig is. ‘
Wal’ betekent ‘groot’, dus ‘grote noot’, net zoals in ‘walvis’, ‘grote vis’.
Het woord ‘noot’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘nux’ of ‘nucleus’ (vrucht in de schaal, de kern) of het Germaanse ‘knud’.
Verschillende soorten walnoten
Een paar voorbeelden van walnoten soorten zijn de noten van de: Net zoals de meeste vruchten, bestaan er ook van de walnoot verschillende soorten. De vorm van de hangt samen met de boomsoort waar hij vandaan komt.
Juglans Regia (de bekendste noot)
De walnoot van de Juglans Regia heeft een grote ronde vorm. De schaal is houtachtig en lichtbruin van kleur. De vrucht van een hele verse walnoot heeft een lichte kleur. Na het droogproces krijgt de noot een donkerdere bruine kleur. Deze noot is makkelijk te kraken met een notenkraker, en wordt veel gegeten en verwerkt in diverse gerechten.
Juglans Nigra (zwarte walnoot)
De zwarte walnoot is afkomstig van de Juglans Nigra. Deze juglanssoort is inheems in het oosten van Noord Amerika. De schaal van de walnoten hebben een bruine kleur. De vrucht is eetbaar, maar de walnoot is amper te kraken. De kleurstoffen die in de bolster van de walnoot zitten, werd door de Indianen gebruikt als verf om hun haren mee te verven. Tegenwoordig wordt de kleursof gebruikt om handwerkjes te verven.
Juglans Cordiformis (bitternoot)
Deze soort komt uit Japan. De walnoot heeft een langwerpige amandelvorm. Hij zit qua structuur een beetje tussen de Regia en Nigra in. De schaal van de noot is niet zo hard als die van de zwarte walnoot. De bolsters groeien als trosjes aan de boom hebben en hebben een gele kleur.
Juglans Cinerea (boternoot, grijze walnoot)
De walnotenboom
.
De boom bloeit van april tot en met mei.
Een boom brengt zowel mannelijke als vrouwelijke katjes voort. De mannelijke bloemen groeien in kokervormige katjes en de vrouwelijke bloemen die aan het uiteinde van de jonge loten zitten ontwikkelen zich tot trosjes.
Als u zelf een walnoot plant kan het heel lang duren voordat de boom gaat bloeien en vruchten produceert, daarom wordt er ook gebruik gemaakt van bomen die zijn geënt. Voordeel is dat ze sneller in bloei komen.
De walnotenboom houdt van ruimte en is niet geschikt om in een kleine tuin te planten, want hij kan zeker vijftien meter hoog worden en wel tien meter breed.
De bladeren van de boom hebben een geneeskrachtige werking:
De bladeren hebben een zuiverende werking, de lotion van de bladeren helpt prima bij kloofjes, oogziektes en bij ontstekingen van de oogleden.
Omslagen van deze bladeren kunnen worden aangebracht bij huidaandoeningen.
De knoppen van de walnotenboom worden in het voorjaar verzameld, de noten als ze rijp zijn en de bladeren in de herfst.
De geneeskrachtige werking van de walnoten:
De voordelen die walnoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart.
, Verlaging van het slechte cholesterolgehalte in het lichaam.
Verlichting van en een verlaagd risico op diabetes (suikerziekte).
Hulp bij het op gewicht blijven.
Aan walnoten worden ook kankervertragende eigenschappen toegedicht.
Ze zorgen voor sterkere botten.
Verbeteren het metabolisme.
Ze hebben een ontstekingsremmende eigenschappen.
Daarnaast zorgen ze voor een goede nachtrust,
Ze kunnen je stemming verlichten.
Ze verbeteren de spermakwaliteit bij mannen
De geneeskrachtige werking van notenolie:
Walnootolie is een versterkende olie voor hart, hersenen en bloedsomloop.
. Als je walnotenolie om zijn medicinale eigenschappen gebruikt mag het beslist niet geraffineerd zijn of met chemicaliën zijn behandeld.
Walnotenolie is één van de weinige oliën waarin zowel basis omega 3 als basis omega 6 in voorkomt.
Voor dagelijks gebruik is een eetlepel aan walnoten voldoende voor de basis omega 6 inname
Walnoot tegen kanker Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn zoals je wellicht weet essentiële vetzuren. Dat houdt in dat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken, in tegenstelling tot alle andere typen vetzuren. De overige vetzuren, die je ook nodig hebt, kan het lichaam zelf aanmaken uit de essentiële vetzuren.
Het goede aan essentiële vetzuren is dat lichaamscellen de voorkeur eraan geven om ze op te nemen boven bijvoorbeeld oliezuur.
Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor lichaamscellen omdat ze een cruciale rol spelen in het zuurstofmetabolisme van een cel. Ze nemen een plek in het membraan in en zorgen ervoor dat zuurstof wordt doorgelaten in de cel. Andere oliesoorten doen dat niet.
Walnootolie wordt dikwijls ingezet bij doorbloedingsstoornissen en als middel om het hart en de zenuwen aan te sterken.
Ook een galverstopping kan ermee behandeld worden.
Daarnaast is de walnoot goed bij diverse psychische ziekten.
Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het grote aantal psychische ziekten waaronder ADHD, psychose en depressie het gevolg is van een voedseltekort; men heeft te weinig essentiële vetzuren en vitaminen uit het B-complex.
In de fytotherapie wordt de walnoot aanbevolen bij geheugenstoornissen, concentratieproblemen en Alzheimer
Walnoot in de keuken
Walnootolie laat zich in de keuken uitstekend combineren met wortelgroenten.
Walnootolie heeft een verfijnde smaak die prima kanworden ingezet om sauzen en dressings mee te verrijken.
Als je bij een warm gerecht aan het eind walnootolie gebruikt dan gaan de voedingsstoffen en gezonde, onverzadigde vetzuren niet verloren.
Je kunt niet in walnootolie bakken omdat het niet hittebestendig is.
Tip: serveer eens aardappelen met walnotenolie, in plaats van jus.
Recepten van walnoten
Knolseldersoep afgewerkt met noten, en peterselie
Benodigdheden (voor 4 personen )
½ knolselder
1 wit van prei
1 ajuin
1 grote bloemige aardappel
Groentebouillon
1,5l water olijfolie
4 eetlepels noten ( verkruimeld)
2 eetl verse peterselie
Eventueel fijn gesneden appel als extra garnering
Werkwijze:
*Pel de ui – schil knolselder en aardappel.
*Snij de groenten fijn en stoof kort aan in 2eetlepels olijfolie.
*Voeg water en bouillonblokjes toe aan de groenten en breng aan de kook.
*Laat zachtjes koken, mix de soep met de staafmixer tot een crème soep, kruid met perper en zout.
*Werk de soep af met de peterselie en de noten en eventueel de in julliene gesneden appel.
Gehakballetjes met brie en noten
Benodigdheden: ( voor 4 personen )
- 1 beschuit (verkruimeld)
- 1 ei
- 1 theelepel tijm
- 1 eetlepel grove mosterd
- 25 g walnoten (in kleine stukjes)
- 500 g half-om-halfgehakt
- 50 g brie (in dobbelsteentjes)
- 4 eetlepels bloem
- 2 eetlepels olijfolie
Bovenkant formulier
Onderkant formulier
Werkwijze
Kneed de verkruimelde beschuit, ei, tijm, mosterd, walnoot en 1 theelepel zout en peper door het gehakt.
Rol met vochtige handen balletjes zo groot als pingpongballen van het gehakt.
Prik er met je vingers een gat in waar je een stukje brie instopt.
Vouw het gehakt weer dicht om de vulling en rol het voorzichtig tot een mooi balletje.
Schep de bloem op een bordje en rol de gevulde balletjes erdoorheen zodat ze met een laagje bloem bedekt zijn.
Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes in 15 minuten rondom bruin. Lekker met een flinke lik grove mosterd.
Walnotenpesto( borrelhapje )
Benodigdheden (4 personen )
- zakje walnoten (50 g)
- 1 teen knoflook
- 2 bakjes basilicum (a 15 g), alleen de blaadjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 100 ml olijfolie
Werkwijze
Bovenkant formulier
Onderkant formulier
Rooster de walnoten in een koekenpan zonder boter of olie.
Doe met de knoflook en de blaadjes van de basilicum in een keukenmachine en maal 10 sec.
Schep in een kom en voeg de geraspte Parmenzaanse kaas toe.
Voeg de olijfolie toe en roer tot een smeuïg mengsel.
Breng op smaak met peper en zout.
Lekker op een bruschetta met een plakje Parmaham en gehalveerde cherrytomaatjes – en of radijsjes .
Knolselderijgratin met appel – brie – en walnoten
Knolselderij koken*
Schil 800 g kruimige aardappelen en snijd in gelijke stukken.
* Doe in een ruime pan en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. *Schil ondertussen 1 knolselderij, snijd in gelijke stukken en voeg de laatste 10 min. toe aan de aardappelen.
Ui, appel en brie
*Verwarm de oven voor op 200 ºC.
*Snijd 3 bosuien in ringetjes.
* Snijd 2 appels met schil ( zonder klokhuis )in flinterdunne plakken.
*Snijd 200 g brie in de lengte in dunne plakken.
Puree maken
*Giet de aardappel en knolselderij af en vang 200 ml van het kookvocht op. *Verkruimel een groentebouillontablet en los op in het opgevangen kookvocht.
* Schenk terug bij de aardappel en knolselderij, voeg 50 ml crème fraîche toe en stamp tot een grove puree.
*Schep de helft van de bosui erdoor.
Gratin maken
*Verdeel het mengsel over de ovenschaal en verdeel de appel, brie en 60 g walnoten erover.
* Bak ca. 15 min. in het midden van de oven.
* Bestrooi met de rest van de bosui. Lekker met pittige mosterd.
Smakelijk juf Lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb