Venkel

Venkelroomsoep ( 4 pers.)

 

Benodigdheden:

2 venkelknollen

2uien

2 liter kippebouillon

30 gr vetstof

30 gr bloem

p.z.

2 kl lepel kervel en venkelgroen

1 dl room

1 eetlepel jenever



Werkwijze:

  • Snijd venkel en ui fijn, en kook ze 10’ in de bouilon
  • Maak een roux, en dit bij de bouillon en het kookvocht,en laat doorkoken.
  • Doe de room en de jenever erin vlak voor het opdienen en versier met het fijn gesnipperd venkelgroen en kervel of peterselie.



  • Opdienen met brood

 

Smakelijk 

Juf Lief

      Venkel in volle grond

 

      Venkel in bloei

De knol van een venkel bevat per 100 gram:

 

  • Energie: 51 kJ
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Kalium: 400 mg
  • Natrium : 70 mg
  • Calcium: 70 mg
  • Fosfor: 45 mg
  • IJzer: 1,4 mg
  • vitamine C: 5 mg
  • Caroteen: 0 mg

 

Het groene venkelblad bezit relatief veel B1 en B2; in de witte bol is dit aanmerkelijk minder.




Venkel en gezondheid

 

Venkel wordt al sinds de Romeinse tijd toegepast. 

Venkelzaad werd in de middeleeuwen gebruikt om tijdens de vastenperiode het hongergevoel te onderdrukken. 

Venkel wordt in de kruidengeneeskunde vooral gewaardeerd vanwege Algemeen de heilzame wertking op de spijsvertering

 

Eigenschappen

Verwarmend, krampwerend, tegen winderigheid, diuretisch, antiseptisch en goed bij borstvoeding.

 

Gebruik Inwendig

  • Bij indigestie met winderigheid en krampen. Bij gevoelige darmen.
  • Bij maagpijn.
  • Bij misselijkheid.
  • Venkelthee is goed tijdens de borstvoeding, omdat het de melkproductie stimuleert en kolieken verlicht.
  • Bij winderigheid, kolieken en krampen van kinderen.
  • Bij hardnekkige, piepende hoest.
  • Maakt afvallen gemakkelijker.
  • Bij lethargie en milde depressiviteit.
  • Helpt bij artritis.
  • Als mondspoeling bij tandvleesontsteking. Ook in de tandpasta toegepast.

 

Gebruik Uitwendig

  • Als spoeling en kompres bij ontstoken ogen.
  • Bij bindvliesontsteking.

 

Opgelet!

Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in gerechten zijn veilig.

 

Folklore

*. In een 12de-eeuws kruidenboek uit Wales wordt venkel aanbevolen voor alle oogziekten, voor hardnekkige koortsen en om gif uit het lichaam te verdrijven. 

*Volgens Culpeper (1652) was venkel, gekookt in wijn, goed tegen slangenbeten en giftige planten en paddestoelen. 

*De oud-Griekse naam voor venkel was 'marathon',wat 'afslanken' betekende. 

De beroemde slag bij Marathon tussen de Grieken en de Perzen in 490 v. Chr. vond plaats op een venkelveld. 



Juf Lief