Rammenas

Rammenas

De naam Rammenas komt van het Picardische woord "ramolas" en van het latijnse "radix" dat wortel betekent.

 

Botanische eigenschappen

Rammenas is een plant met een langwerpige, soms echter ook ronde, eetbare wortelknol. Deze wortel kan zwart zijn of wit. 

Onder de schil zit spierwit vruchtvlees met een scherpe smaak. Door het contact met de lucht vervliegen echter de etherische oliën en wordt de smaak veel zachter

.
Er bestaan verschillende soorten : zwarte rammenas, witte rammenas en de daikonwortel. Het gewas wordt 30 tot 40 cm hoog. 

Rammenas wordt vooral in moestuinen gekweekt. Rammenas behoort tot dezelfde familie als radijzen. Er is ook een onderscheid tussen de zomerrammenas en de winterrammenas.

 De zomerse variant groeit tamelijk snel zodat de wortel minder stevig is en ook niet zo lang kan bewaard worden (één week in de koelkast).

 De winterse soort is zwaarder en steviger maar heeft ook ongeveer vier maanden nodig eer men hem kan oogsten. Hij kan wel tot in het voorjaar bewaard worden. In Duitsland noemt men de witte soort zomerrammenas Rettich.

 

Zwarte radijzen komen niet voor in het wild. 

4500 jaar geleden werd de rode radijs al in Egypte gekweekt en 2000 jaar geleden in China

In de middeleeuwen ontstond in Spanje de grotere variëteit: zwarte radijs, ook rammenas genoemd.

 Rammenas wordt oa veel gekweekt in Duitsland maar komt nu overal voor. In Japan worden speciale soorten gekweekt.

 

Verwerking

Deze plant wordt in de keuken als groente gebruikt of enkel als smaakmaker in gerechten. 

Men kan rammenas koken, stoven of rauw gebruiken (geraspt of in schijfjes op de boterham bvb).

 

Wat doet Rammenas voor je lichaam ?

 

  • Rammenas heeft een gunstige werking op de spijsvertering.
  • Stimuleert de afscheiding van galsappen en helpt galstenen te voorkomen
  • Bevordert de leverwerking
  • Deze wortel heeft ook een zuiverende werking. 
  • Men kan er een siroop van maken voor de luchtwegen.
  • Rammenas is gunstig voor iedere bloedgroep

 

Rammenas is op haar best in de maanden : mei – juni – juli – augustus

 

 

In oude kroegen krijg je soms nog schijfjes rammenas aangeboden die je even in een schaaltje zout dipt; dat scherpt de dorst en verhoogt de bier omzet!

 

 

Receptjes:

 

Een soep van daikon en pastinaak:

 

Benodigdheden (voor 4 pers)

*witte rammenas (daikon)

  2 grote pastinaken

  2 witte uien

  2 wit van prei

  olijfolie

  peper

  zout

  1 teen look

  2 l water

  2 el groenten bouillon

  enkele kl zwarte sesam   ( of geroosterde sesamzaadjes)

Werkwijze:

  • De Witte Rammenas  en de pastinaken ( 2 grt ) schillen en in grove stukken snijden.
  • 2 preiën snijden enkel het witte gedeelte ook in grove stukken.
  • De uien en  de teentjes look versnipperen.
  • Deze laatste als eerste stoven in olijfolie, daarna volgt de prei,en de overige groenten.
  • Hieraan voegt men een kleine 2 liter water aan toe samen met groente bouillonblokje.
  • Men laat alles een 25 tal min koken, als de groenten gaar zijn kan men deze mixen.

Daikon is het grootste lid van de radijsfamilie wordt ook wel Japanse rammenas genoemd. De witte schil kun je mee opeten.

Rauw in schijfjes met een vleugje zout past daikon bij broodbeleg zoals kaas of in een vegetarisch slaatje.

Als je daikon raspt en marineert in sojasaus krijg je een mooie dip voor gefrituurde gerechten.

Grotere exemplaren kun je stoven zoals raapjes.

Er is ook daikonkers op de markt, dat zijn de gekiemde zaadjes van de daikon die je kunt gebruiken zoals tuinkers.

                                  

Rammenassalade met kaassaus:

Benodigheden ( voor 4 personen)

*300 gr rammenas

*50 gram blauwe kaas

*125 gram platte kaas

*1 eetlepel mayonaise

*peper en zout

Werkwijze:

  • Schaaf de rammenas in dunne plakjes.
  • Roer de kaas glad met de verse kaas en de mayonaise.
  • Breng op smaak en schep de saus over de rammenas
  • Serveer met rogge – of grof bruinbrood.

 

Hoestsiroop van rammenas

Hoesten is een natuurlijke manier om je luchtwegen te reinigen. Alles wat je keel of bronchiën dreigt te verstoppen, kiepert een hoestbui eruit. 

Toch is hoesten niet altijd fijn. 

Met een beetje hulp van de natuur, ga je die vervelende hoest vrij simpel te lijf!

 

Rammenassap en –siroop zijn bekend in de volksgeneeskunde als middelen tegen aanhoudende hoest.

 

*Vul een diep bord met schijfjes rammenas, strooi er honing of bruine suiker over en zet er een ander bord bovenop.

* Laat 24 uur trekken, zeef en doe de inhoud in een flesje dat je vooraf goed reinigde en in kokend water steriliseerde.

 *Bewaar op een donkere plek.

 

* De siroop is slechts zeer beperkt houdbaar!!!

Kinderen krijgen driemaal daags een theelepel, volwassenen krijgen driemaal daags een eetlepel.

 

 

  • Verse rammenas is een laagcalorische groente
  • Het versterkt de doorbloeding en prikkelt het slijmvlies
  • Het tandvlees wordt versterkt door op rammenas te kauwen 

 

 

Smakelijk

Juf Lief