Prei

Normandische kipfilet met appelcider en prei

Benodigdheden voor 4 pers. :

700 gram kipfilet

Wit van 2 preien

3 dl cider brut

3 appels

2 koffiel. Kerriepoeder

2dl room

Olijfolie

Zout                                                      

 

Werkwijze:

  • Snij het preiwit in ringen en stoof het aan in wat olijfolie.
  • Snijd de appelen in stukken en voeg ze toe.
  • Doe de cider en het kerriepoeder bij de appels en laat ze drie min. stoven.
  • Snijd de kip in blokjes.
  • Temper het vuur zodat het vocht niet meer kookt.
  • Voeg de stukken kip toe en stoof ze zachtjes 5’ min. zonder dat het vocht aan de kook komt.
  • Roer de room door het kookvocht en breng het stoofpotje op smaak met zout.

     

Broodbootjes met preisalade

Benodigdheden ( 4 pers )

4 preien

1 ui

100 gram gemengde scheuten

½ plantje tijm

170 gr Griekse yoghurt

4 eieren

4 voorgebakken meer granenbroodjes

2 eetl. olijfolie

P en z

 

Werkwijze:

    • Snij de preien in de lengte in 2 en dan in fijne reepjes
    • Snipper de ui fijn
    • Verhit 1eetl. olijfolie  in een grote kookpot en bak de ui glazig. Voeg de prei toe en laat nog 5min. bakken op een zacht vuur.
    • Trek de tijm van de takjes. Kruid de prei met de tijm, peper en zout . Laat even afkoelen. Meng er de Griekse yoghurt onder.
    • Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de meergranenbroodjes 4 à 6 min. Laat even afkoelen. Snijd de bovenkant van de broodjes.
  • Haal het binnenste uit de broodjes, nu heb je bootjes.
  • Breek de eieren één voor één voorzichtig in een kom .
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de spiegeleitjes kruid met peper en zout.

 

  • Doe de preisalade in de broodjes, leg er een spiegelei op en geef er wat gemengde scheuten bij.

 

Smakelijk

Juf Lief



Geneeskracht van prei:

Waar is prei voor het eerst verbouwd?

Prei is in de geschiedenis het eerst beschreven door de Sumeriërs. De Sumerische koning Urnammu liet 4000 jaar geleden prei verbouwen in de tuinen van Ur, een van de belangrijkste Sumerische steden.

 

 Dat is niet verwonderlijk; voor veel mijlpalen in de historie van de moderne mens geldt dat de Sumeriërs ze hebben neergezet.

 

 In onze tijd wordt prei over de hele wereld verbouwd.

 

Boeren maken gebruik van verschillende rassen prei; sommige kunnen beter tegen de kou; deze worden in de wintermaanden gekweekt.

Prei bevat uitermate veel voedingsstoffen. De prei zit vol vitaminen. Het meest bevat een preitje vitamine A;

  Het gehalte aan vitamine K mag er ook wezen

  Daarnaast zit er vel vitamine C in een prei, of 

  vitamine B6

  vitamine B11 

  Vervolgens bevat prei vitamine E 

  vitamine B1.

Prei is een mooie bron voor mineralen.

 

 ijzer.- Koper - zink - Magnesium - calcium en  fosfor in, de hekkensluiter in deze opsomming zijn seleen en mangaan.

Fytonutriënten in prei

 

 Prei bevat naast vitaminen en mineralen ook veel fytonutriënten. De flavonoïde kampferol is een stof die vooral goed is voor de bloedvaten op hart- en vaatziekten.

 

 Voorts bevat een prei zeer veel polyfenolen

Het niveau van polyfenolen is hoger in de familieleden van de prei knoflook en ui. Toch bevat het preitje per 100 gram meer polyfenolen dan bijvoorbeeld tomatenwortelen en rode pepers.

 

 Polyfenolen spelen een belangrijke rol in het neutraliseren van schadelijke effecten die worden toegebracht door vrije radicalen.. 

 De meest sprekende voorbeelden hiervan zijn aderverkalking, obesitas, diabetes type 2, reumatoïde artritis en luchtwegeninfecties veroorzaakt door allergische reacties.


Prei is goed voor de stembanden

 

De oude Grieken en de Romeinen prezen de prei om zijn goede eigenschappen voor de keel. Aristoteles zei dat hij zo´n heldere stem had door de prei en keizer Nero zei dat hij door het eten van prei zijn stem sterker had gemaakt.

 

 Hoe Prei bewaren

Prei is een overlever, een rasechte doorzetter. Als je het goed aanpakt, kan je prei heel lang bewaren.

*In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed.

*Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan één dag in de koelkast.*Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.

*Buiten de ijskast kan je prei tot 2 maanden bewaren.

*Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit. 

*Houd je de prei liever buiten de ijskast? Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats. 

*Het ideale scenario? Begraaf de preistengels dicht bij elkaar in een bak grond. Dan is de houdbaarheid maximaal, tot wel 2 maanden.

 

VERSE PREI INVRIEZEN

Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard.

Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien. Altijd handig als je weinig tijd hebt. 

 

PREI BLANCHEREN, HOE DOE JE DAT?

  • Heel eenvoudig, zet de kraan open en spoel de bussel prei goed af onder stromend water.
  • Snijd vervolgens de groene stukken en het iets bredere uiteinde met de wortels weg.
  • Snijd het witte gedeelte van de prei in stukken. De dikte, lengte en vorm mag je zelf bepalen, maar hou rekening met het gerecht dat je er achteraf mee zou willen maken.
  • Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei. 

OPGEPAST MET MELKPRODUCTEN

Prei bewaar je beter niet in de buurt van melkproducten. Melk en aanverwanten nemen namelijk makkelijk de geur en smaak van prei over.

 

 

WAT MET HET GROEN VAN PREI?

-Verspilling, daar doen we niet aan mee. 

-Gooi de groene stukken die je hebt weggesneden zeker niet in de vuilnisbak. 

-Het preigroen zit boordevol smaak.

- De buitenste bladeren zijn heerlijk in een groentesoep. Snijd ze goed fijn. 

-De binnenste lichtgroene bladeren zijn lekker mals en kan je perfect vermengen met     de witte prei.

 -Ook in de wok is het lichtgroene loof sowieso een winner. 

-Of verwerk het in een quiche of een pastaschotel voor een maximaal   gastronomisch effect. 

- Zelfs de sheutjes onderaan de prei kan men gebruiken als smaakmaker in salades. 

 

Juf Lief 

Gehakt balletjes van kip met prei en curry
Benodigdheden:
300 gr kippengehakt
2 preistengels
2eetl.groene curry pasta
200 ml kokosmelk
Olijfolie of boter
p.en z.

Werkwijze:
Draai gehakt balletjes, en bak ze bruin in boter of olijfolie.
Snij intussen de prei in ringentjes en hou wat groen opzij voor de afwerking.
Haal gehakt balletjes uit de pan deze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, en
doe in het vet de prei, giet er een flinke scheut water over en leg het deksel
erop, stoof eventjes verder tot de prei gaar is.
Giet er dan de kokosmelk erbij en de groene currypasta, kruid indien nodig met
peper en zout, voeg de gehakt balletjes toe, laat nog even doorkoken tot het
gehakt gaar is.
Serveer in een diep bord en werk af met wat fijne preiringen.

Smakelijk juf Lief

Soep van prei met tuinerwten en basilicum

Benodigdheden:

400 gram prei

400 gram tuinerwten

100 gram basilicum

2 liter water

Groente bouillon

Witte kaas (feta)

Basilicum om af te werken

 

Werkwijze:

Verhit de olie en stoof hierin de prei eventjes aan, vervolgens

 Voeg je het water met de groente bouillon toe, breng aan de kook

en doe te tuinerwten ( vers of diepvries) er in een viertal minuten laten 

koken basilicum toevoegen, afzetten en mixen

de soep verdelen en erin witte kaas verkruimelen( feta) en afwerken met

een plukje verse basilicum.

 

Smakelijk juf Lief  

Kruidige kervelsoep met radijs

Benodigdheden ( 4 pers)

40 g preischeuten

4 bosjes kervel

0,33 kruidentuiltje (versmarkt)

1 ui

1 teentje knoflook

1 aardappel

1.5 dl plantaardig alternatief voor room (bv. Alpro Cuisine)

1 L kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)

1 eetl. olijfolie

peper en zout