Peterselie
Feta – peterseliesaus voor bij penne
Benodigdheden voor 4 pers:
400gram penne
100 gram gepelde sjaloten
50 gram pijnboompitten
150 gram feta
150 gram crème fraiche
4 gepelde lookteentjes
1 bos gehakte peterselie
Een beetje geraspte citroenschil
1 gehakte groene peper
250 gram kersttomaatjes
2 braadworsten gewone krulpeterselie
2 eetl olijfolie
2 eetl verse tijmblaadjes
2 eetl boter
Werkwijze:
- Ruim water aan de kook brengen, veel zout erbij doen en de penne gaar koken
- Pijnboompitten in een pan zonder vetstof doen en licht roosteren
- Feta verkruimelen en met de crème fraiche glad roeren, geperste knolook erbij doen ook de gehakte peterselie, samen met citroenschil en de groene peper
- De penne afgieten,en het kookwater opvangen De fetacrème met wat kookwater romig roeren
- De kersttomaatjeswassen en de kroontjes verwijderen, en de vruchtjes halveren
- Van de braadworstjes kleine balletjes rollen ( eerst ontvellen)
- Sjalloten in smalle ringentjes snijden
- De balletjes in de hete olie 3 minuten bakken, de sjalloten en tomaten toevoegen en nog 5 min. bakken, met zout en peper kruiden.
- De hete penne met boter en het braadworst – tomatenmengsel mengen
- De hete peterselie -saus erover gieten en met de pijnboompitjes en tijmblaadjes bestrooien.
Tip
In plaats van met feta kan deze saus ook met dezelfde hoeveelheid gorgonzola of roquefort bereid worden.
Men kan de braadworst ook vervangen door lamsworst.
Platte peterselie
Gezonde redenen om je peterselie garnering wel te eten
. Peterselie is denk ik wel het meest gebruikte kruid dat er bestaat.
Zo gewoontjes dat we dit kruid, dat vaak als garnering wordt gebruikt, achteloos opzij schuiven op ons bord.
Dat is jammer, want we beseffen niet dat we een heel gezond onderdeel van de maaltijd, misschien wel het gezondste, overslaan… Peterselie zit namelijk bomvol voedingsstoffen, zoals de vitamines A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium.
Peterselie behoort net als selderij tot de familie van Apiaceae en de botanische naam is Petroselinum crispum.. Het is een populair kruid in de keukens van het Midden-Oosten, Amerika en Europa.
We kennen drie varianten namelijk de krulpeterselie die meestal als garnering wordt gebruikt, de platte peterselie (Petroselium crispum var. neapolitanum), ook wel Italiaanse peterselie genoemd en die qua smaak het meest interessant is en de peterseliewortel (Petroselium crispum var. tuberosum) die vanwege zijn wortel wordt gekweekt, de smaak heeft wel iets weg van knolselderij.
Lang voordat peterselie als keukenkruid werd gebruikt, werd het al gebruikt als medicijn. Al zo’n 2000 jaar wordt peterselie ingezet bij allerlei kwalen en wist men dat het het immuunsysteem versterkt
Peterselie bevat verschillende vluchtige oliën welke werken als anti-oxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen verschillende vormen van kanker, vooral borstkanker.
De essentiële olie van peterselie onderdrukt een op hol geslagen immuunsysteem, waardoor het een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van allergieën.
Peterselie bevat een vluchtige olie eugenol genaamd, waarvan is aangetoond dat deze sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Regelmatig gebruik van peterselie kan daarom zwellingen in de gewrichten bij artritis verminderen.
Het in peterselie aanwezige foliumzuur helpt beschadigingen van de bloedvaten voorkomen en vermindert daarom de kans op hart- en vaatziekten.
Peterselie bevat kalium en kalium speelt een belangrijke rol bij het controleren van de bloeddruk en de hartslag. Een dagelijkse portie peterselie helpt de bloeddruk verlagen.
De aanzienlijke hoeveelheden aan ijzer in peterselie helpen bloedarmoede voorkomen. Peterselie zorgt voor de extra aanmaak van rode bloedlichaampjes en het houdt je aderen elastisch.
Peterselie werkt vochtafdrijvend en helpt je nieren schoon te spoelen waardoor ze beter functioneren en alle afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Het is dus een goed middel voor ontgifting.
Peterselie ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het oplossen van galstenen.
Peterselie brengt je hormonen in evenwicht en kan daarom vrouwen in de overgang helpen de klachten van de menopauze te verminderen. Ook helpt het bij PMS, pijnlijke menstruatie of een onregelmatige cyclus.
Peterselie bevat heel veel chlorofyl een stof met een sterke antibacteriële werking. Dit is o.a. heel effectief bij de bestrijding van een slechte adem.
- Zwangere vrouwen moeten peterselie niet als medicijn of supplement gebruiken, omdat dit het samentrekken van de baarmoeder kan stimuleren en zo kan leiden tot een vroeggeboorte.
- Peterselie bevat vrij veel oxaalzuur en wordt daarom afgeraden voor mensen met nierproblemen als nierstenen of problemen met de galblaas.
- Peterselie bevat ook een hallucinerende stof, dezelfde als ook in nootmuskaat zit, maar de hoeveelheden zijn zo ontzettend klein, dat daarvan geen effect te merken is, als peterselie als voeding wordt gebruikt.
- Extra tip voor het gebruik in de keuken
- Peterselie is een ideaal kruid om je maaltijden mee te garneren.
- !Het is belangrijk het kruid niet te lang laten verhitten,
- het pas tegen het einde van de bereiding toe.
- Zo doe je best meestal een bosje peterselie in de bouillon en laat deze de laatste 10 minuten meetrekken.
- Of strooi voor het opdienen wat fijn gesneden peterselie toe aan de soep.
- Peterselie is ook heerlijk in dressings of dipsauzen, over aardappelen of rijst of wrijf er je vlees mee in samen met wat citroensap en knoflook.
- Of gebruik peterselie in je versgeperste sappen of in een gezonde detox smoothie
- Smakelijk
- Juf Lief
Peterseliewortel / Wortelpeterselie
Latijnse benaming: Petroselinum crisp
Variaties tuberrosum
Familie van : Schermbloemfamilie
Wortelgewassen
Afkomstig van : Zuid-Europa
-Peterselie kennen we uiteraard allemaal als één van de meest gebruikte kruiden.
-Naast het aroma en de smaak van het blad wordt het vooral gebruikt als een
garnering bij gerechten.
-Wortelpeterselie is echter geen kruid maar een vergeten groenten die omwille van de wortel wordt gekweekt.
- De wortel ( 10 à 15cm ) kan je vergelijken met een de pastinaak.
- De smaak kan je verglijken met een pastinaak, smaak ligt tussen die van knolselder en peterselie.
- Het blad lijkt op dat van een Italiaanse peterselie en is bruikbaar.
- De wortel wordt zowel rauw als gekookt gebruikt .
-Rauw wordt hij bv geraspt en toegevoegd aan salades.
- Gekookt kan hij toegevoegd worden aan stoofschotels ( net als raapjes), hutsepot en andere wintermaaltijden en bouillons.
- Meekoken van stukjes wortel in de soep zorgt voor een kruidig aroma.
Teelt:
-In volle grond zaaien, op rijen van 20 cm afstand.
-Zaaien vanaf einde maart tot begin juni, de teelt is te vergelijken met wortelen.
* Tijdens de teelt kan je het blad als vervanger van peterselie gebruiken
OPGELET
Gebruik geen verse mest op het perceel waarop je wortelpeterselie gaat telen.
- De wortels zijn bestand tegen vorst en kunnen dus buiten overwinteren.
- Je kan de wortels gerust enkele dagen bewaren in de koelkast, of op een koele plaats
. Pastinaak kun je het hele jaar door krijgen maar peterseliewortel alleen in de herfst en de winter. Ook bevat wortelpeterselie veel minder calorieën en koolhydraten dan pastinaak en past daarom goed in ieders eetpatroon.
Geneeskrachtige werking
Deze wortelpeterselie heeft ook nog een geneeskrachtige werking. Ze worden gebruikt voor onder andere:
- leverproblemen
- galblaas problemen
- zuivering van het bloed
Samen met het blad worden ze ook gebruikt voor onder andere:
- het tegengaan van gasvorming (winderigheid)
- het tegengaan van krampen
- het tegengaan van menstruatiestoornissen
In de ayurveda worden ze gedroogd en er etherische olie van gemaakt. Deze combinatie schijnt goed te helpen bij onder ander:
- verstopping door hoest en verkoudheid
- astma
- urinebuisinfecties
- nier- en blaasstenen
- darmkolieken
- oogbindvliesontsteking
- oorpijn
- tandpijn
- het stimuleren van de eetlust
Ook kun je ze gebruiken voor uitwendige klachten, zoals:
- jeuk
- insectenbeten
- zwellingen
- als afweermiddel voor insect
Wortelpeterselie gerechten:
Soepje met wortelpeterselie:
Benodigdheden voor 4 personen:
- 250 gram wortelpeterselie
- 3 preien
- 150 gram aardappelen
- Ca. 3dl volle melk
- Kippen of groentebouillon
- 2 el olie
- Snuifje tijm en laurierblad – nootmuskaat en peper
Werkwijze
- Maak de groente schoon.
- Snijd de prei in ringen, gebruik enkel het witte en licht groene gedeelte.
- Schil de wortelpeterselie en aardappelen snijd beiden in grove stukken.
- Verwarm de olie en fruit de prei zachtjes, voeg de overige groenten – tijm – laurier en ½ liter water toe en
- laat goed gaar koken.
- Verwijder de laurier en pureer de soep.
- Voeg bouillon en melk toe en zo nodigmeer heet water.
- Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Warm goed door!
Wortelpeterselie - pickles
- Schil 1 wortelpeterselie en rasp fijn.
- Snij 2 lente uitjes in fijne ringen en snipper 2 takjes peterselie fijn
- Snij 1 zoete augurk in blokjes.
*Meng alle groenten met 1 eetl. citroensap – 1 eetl. mayonaise en 1 koffiel. Mosterd en kruid met peper en zout.
*Lekker bij rood vlees ( bv rosbief ),met wat veldsla of op een donkere bruine boterham als lunch.
Smakelijk
Juf Lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb