Recepten met paardebloembladeren:

Paardebloemsalade:

Benodigdheden:

16 paardebloembladeren

1teentje knoflook

50 gram peterselie

1 ajuin

1 ei

2 eetl. olie

1 citroen

 

Werkwijze:

  • Was de paardebloembladeren, zwier ze droog en scheur in stukjes.

 

  • Wie zijn paardebloemsla liefst niet al te bitter heeft, verwijdert het best de harde binnen nerf.

 

  • Pers het knoflookteentje en snipper de peterselie en ajuin fijn.

 

  • Meng de ingredienten.

 

  • Klop het rauwe ei los meng en meng het met de koud geperste olie en het sap van de uitgeperste citroen.

 

  • Overgiet de paardebloemsla met de saus.

 

Weetje:

Afwisseling doet eten.

Meng daarom ook eens paardebloemsnippers onder een gemengde sla.

Exellent  in combinatie met gewone sla, waterkersen radijsjesof eender welke andere rauwkost naar keuze.

Wie niet houdt van de bittere smaak van paardebloembladeren,kan ze eerst blancheren. Dit verzacht de smaak.

 

Pannekoeken met paardenbloem:








Benodigdheden:

water100 gram bloem

4dlmelk

Snuifje zout

3 eieren

1dl water

500 gram paardebloembladeren

 

Werkwijze:

  • Maak het beslag voor de pannekoeken met bloem – melk  - het zout en de eieren.
  • Was de paardebloembladeren grondig en laat ze gedurende een kwartier koken in 1 dl water.
  • Giet het water af en bewaar het als bouillon
  • Hak de bladeren fijn en meng ze onder het deeg.
  • Bak de pannekoeken langs weerszijden in een pan en op een zacht vuurtje.

 

Paardebloemstroop:

 

Paardebloemstroop:

 

Benodigdheden:

 

100 paardebloemen

500 ml water

1 halve citroen, in plakken, inclusief schil

500 gr suiker

 

Werkwijze:


-       Was de bloemen niet, want dan was je ook de smaak weg. 

  • Snijd wel de groene kontjes eraf. 
  • Met een mes schuif je waarschijnlijk vrij makkelijk de gele bloemen uit het groene blad. 
  • Of pak het gele en groene gedeelte vast en trek ze van elkaar. Gooi het groen weg en doe alle gele delen in een pan.



    • Giet er een halve liter water bij en voeg de citroenplakjes toe en breng dit aan de kook.
  •  Laat het met een deksel op de pan een kwartier zachtjes doorkoken. Zet de pan daarna een nacht weg.

    - De volgende dag wordt de nu gele vloeistof gezeefd door een kaasdoek of een theedoek (zonder wasverzachterluchtjes) en dit wordt teruggedaan in een pan.
  •  Voeg de suiker toe.
  •  Breng dit aan de kook en laat dit rustig doorkoken om wat in te koken. 
  • Je kan het nu inkoken tot een schenkbare stroop of een zeer stevige stroop, maar dan wordt het wel vrij taai spul. 
  • Het moet de consistentie van hete honing hebben en je hebt er waarschijnlijk twintig tot dertig minuten voor nodig.
  •  Het zal dus nog vrij dun zijn, maar het wordt steviger tijdens het afkoelen
  • En mocht de stroop na het afkoelen niet dik genoeg zijn, dan kan je hem natuurlijk ook weer verhitten en verder inkoken.

 

Een warm gerecht met paardebloemsla en aardappelen in de schil!!! ( voor de echte liefhebbers )

Benodigdheden: ( 4 personen )

(1 sneden rundergebraad  = 100 gr ) 500 gram

1 grote aardappel

2 blaadjes sla

1  kleine tomaat

Met wat peper . Gehakte peterselie

40 gram paardebloemen !

1eetlepel paprikasaus : -    3 eetl. magere yoghurt          

                                    2 eetl. citroensap

                                    1 koffiel. Mosterd

                                    ½ koffiel.sterk paprikapoeder

                                    Gehakte peterselie

                                     Peper

Roer de yoghurt, de mosterd en het citroensap goed door elkaar

Voeg het paprikapoeder toe en breng de saus, indien nodig op smaak

 

Garneer met gehakte peterselie.

 Werkwijze:

  Was de aardappel en kook hem gaar in de schil (  ong. 45’ min ).

   Bak het rundergebraad 15 min in de oven, zonder toevoeging van vetstoffen.

   Laat het gebraad enkele minuten rusten en verdeel het vervolgens in sneden

   Snij de tomaat in schijfjes en schik ze op de reepjes  gesneden sla.

   Garneer beiden groenten met de in stukjes gesneden paardebloemen, en      voegde paprikasaus toe.

   Snij de aardappelen doormidden en bestrooi ieder helft met de gehakte peterselie. Schik ook de sneden rundergebraad op het bord!

Suggesties:

Samen met rauwkost zoals wortelen, geraspte knolselder, veldsla en witloof,

Vormen de overige sneden van het rundergebraad een lekkere koude schotel.

U kan de hoeveelheid paardenbloem  ook verdubbelen, maar dan wel ter vervanging van de tomaat.

Succes Juf Lief

Smakelijk

De geneeskracht van paardebloem

 

Dat je bijvoorbeeld net Paardebloemen kunt oogsten op het moment dat je ze het hardste nodig hebt: in de vroege lente

 

Lever & Nieren

Deze vroege lenteplant bevat stoffen die we prima kunnen gebruiken. 

Een hele rij aan mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, zwavel en koper; en wat vitamines zoals C, B1, B2 en E. 

Verder nog een aantal polyfenolen, beter bekend onder de naam antioxidanten

Daarnaast bevat de Paardebloem veel bitterstoffen. Het woord zegt het al: bitter. Voor de kruidenners onder ons – het gaat om sesquiterpeenlactonen zoals taraxacolide en taraxacumzuur. 

Het punt is: die bitterstoffen zetten onze spijsvertering aan tot werken. Er wordt meer maagsap aangemaakt en de lever zet er een tandje bij..

De lever maakt gal aan, die de vetvertering verbetert. Ook gaan alle voedings- en afvalstoffen langs de lever, die er dan iets mee doet. 

Voedingsstoffen worden opgeslagen en ‘uitgedeeld’ aan de rest van het lichaam als de bloedspiegel te laag wordt; afvalstoffen worden afgebroken.  

Wanneer de lever hard aan het werk is, komt extra warmte vrij (de lever is altijd iets warmer dan de rest van je lichaam); vandaar het vroegere ‘kruidenbittertje’ dat de lever stimuleerde, waardoor zowel de spijsvertering als de lichaamstemperatuur net even wat makkelijker op peil gehouden kon worden 

de Paardebloem is dus (licht) verkoelend en versterkt de leverwerking.

 Maar als afvalstoffen sneller worden afgebroken door de lever krijgen ook de nieren het te verduren, aangezien die de wateroplosbare afvalstoffen moeten zien af te voeren. 

zonder dat er veel kalium verloren gaat en zonder dat de nieren er last van hebben. En dat is het bijzondere aan de Paardebloem: hij stimuleert ook de nieren en daarmee de afvoer van vocht, urinezuur en natrium. Op een zachte manier,



Histamine:

Paardebloem is om meer redenen een interessant kruid. Het werkt namelijk ook als anti-histaminicum.

. Hooikoorts!  Bij hooikoorts komt er teveel histamine vrij.: jeukende, tranende ogen en een loopneus. 

Niet alleen helpt het de lever met de afbraak van al die overtollige histamine en de afvalstoffen die dat veroorzaakt, maar het verlaagt ook het histaminegehalte in het lichaam. 

Daarnaast werkt Paardebloem ontstekingsremmend, wat natuurlijk alleen maar bijdraagt aan het kalmeren van de hooikoortsklachten.

 

Je kunt Paardebloem op veel manieren gebruiken. 
! Je oogst het blad in de vroege lente, waar je salade van kunt maken. Of thee. Of tinctuur (op alcohol). 

Iets later komen de bloemen, en dat is een race tegen de klok: je wilt de bloemhoofdjes oogsten als ze nog in de knop zitten. Dus niet als ze al uitgekomen zijn en ‘s avonds hun bloemetje weer dicht

. Heb je daar een paar handenvol van verzameld, dan sauteer je die in een flinke klont roomboter en serveer je ze over een groene salade of naast wat aardappels. Je kunt het maar 1-2 x per jaar doen, maar het is de moeite waard.

 

Paardebloem kun je drogen, maar let op: de bloemhoofdjes gaan na het plukken door met rijpen. Dus waar je begon met een pot vol blommen, eindig je met een pot vol pluis…

In de herfst kun je ook de wortels nog oogsten. 

  • Bladeren bevatten de meeste voedingsstoffen in de vroege lente, voor de bloei; daarna gaat alle energie naar de bloemen en worden de bladeren (té) bitter en droog

Wortels 

  • zijn de wintervoorraad van de plant. In de winter worden ze dus ‘leeggegeten’, en in de zomer en herfst juist gevuld met veel suiker-achtige verbindingen.



. In de week voordat je ongesteld moet worden bijvoorbeeld: hou  je vocht vast en de lever heeft het zwaar, waardoor  je neiging hebt  tot verstopping. Consequent gebruik van Paardebloem beperkt het ongemak.

 

Men kan hiervoor preparaten kopen van paardenbloem bij apotheek of een goede reform winkel.



Juf Lief