Kruiden -spek voor bij eieren

Benodigdheden: voor 4 personen

  • 125 gram doorregen spek
  • 4 sjalotten
  • 1 knoflookteen
  • 5 eetl. boter
  • 3 eetl.bloem
  •  250 gram groentebouillon
  • 250 gram slagroom
  • 2 eetl. azijnessence
  • 1 bosje bieslook peterselie – dille
  • P.z. nootmuskaat
  • 1 eetl. suiker
  • 8 eieren

Werkwijze:

Bak de spekblokjes op een laagvuur uit.

Roer sjalotten en geperste knoflook bij.

Fruit dit kort aan, en voeg boter en bloem toe, voeg aan de roux de bouillon en slagroom toe, en laat de saus 10min.pruttelen.

Hierna de azijnessence toevoegen.

Op het laatst de fijn gesneden kruiden.

Breng op smaak met zout en peper – nootmuskaat en suiker.

Kook de eieren halfzacht, pel ze, en laat ze in de saus 5min. trekken.

Serveer met gekookte aardappelen – en of puree.                 

 JUF LIEF

Soorten bieslook

gewoon bieslook

Chinese bieslook: heeft een platte bies en witte bloemen

Slangenlook groeit in droog grasland (Allium scorodoprasum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).

Deze plant, die een hoogte kan bereiken van 60 tot 100 cm, ontspruit uit een bol die meestal in een hele kolonie bij elkaar staan.

 In de lente schiet uit elke bol een stevige, rechtopstaande stengel met smalle bladeren. 

Tussen mei en begin augustus bloeien hieraan purperrode, klokvormige bloemen in een rond schermpje. In dit schermpje zitten naast de bloemetjes ook nog rode bolletjes. Het plantje verspreidt een sterke knoflookgeur.

Kraailook

*Ze staan als donkergroene pollen tussen het helder groene gras. Je fiets of loopt er gewoon aan voorbij zonder dat je er erg aan hebt. Maar als je weet wat het is dan stop je graag even. Je plukt een paar sprieten of je graaft net zoals ik een kluit uit.

* Kraailook pluk ik het liefst in het vroege voorjaar. Ze vallen goed op  en zijn nu nog lekker mals. 

*De plant groeit sneller dan de grassen en valt daarom ook goed op.

* De bollen en het groen zijn een welkome aanvulling in de voorjaarssalades.

*De plant kan tot wel 80 centimeter groot worden maar stel je daar niet al te veel voor. Het zijn vooral de lange dunnen sprieten van het look. 

*Heb je eenmaal een gebied gevonden waar het groeit dan kan je er elk voorjaar terugkomen. De lange sprieten zijn hol en vezelig. Ze lijken op bieslook maar dan net iets donkerder en taaier.

De bloeimaanden zijn juni tot augustus met ronde schermen. Soms worden er bloemen gevormd of broedbolletjes. Dit zijn kleine teentjes kraailook. 

*De teentjes zijn kant en klare plantjes die wanneer ze op de grond vallen direct wortel schieten.

* De bloemen hebben kleuren die kunnen variëren van roze, paars tot groenachtig wit.


Verwerken:

*Je kan het in salade knippen net zoals je bieslook zou gebruiken. Maar je kunt er ook een kruidenboter van maken door zowel de bollen als het groen te gebruiken, samen met andere voorjaarskruiden. 

*Ook kan je deze look in een dressing verwerken door zowel de bol als het groen te pureren met olie en een beetje azijn, peper en zout en klaar is Kees. Men kan dit een week bewaren in de ijskast.

 

Soorten look:

Knoflook heeft een lange en nogal illustere geschiedenis als medicijn. 

Bij de Egyptenaren was de plant zo beroemd dat hij zelfs als heilig werd gezien. Later gebruikten mensen de bollen in Europa om geesten en vampiers te verjagen. Maar ook als je geen last hebt van bovennatuurlijke creaturen kan knoflook een bijzonder gezond en heilzaam goedje zijn.

Wanneer je het in je voeding verwerkt, heeft het namelijk verschillende gezonde bijwerkingen.

 We zetten er hieronder vijf voor je op een rij!

* Ook gaan we nog even in op de beste manieren om het product in de keuken te gebruiken! 

Voedingswaarde

Voor een voedingsmiddel dat zo weinig calorieën bevat, zit het boordevol voedingsstoffen. Zo levert het behoorlijk wat mangaan, een mineraal dat je onder andere nodig hebt voor de vorming van botweefsel.

Ook zit er selenium in, waar sommige mensen relatief weinig van binnenkrijgen. Knoflook bevat daarnaast een paar B-vitamines (vooral B1 en B6) en vitamine C. Ten slotte vind je er kleinere hoeveelheden van andere belangrijke mineralen als calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, zink en jodium.

Vermindert de bloeddruk

Een hoge bloeddruk is mogelijk één van de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld. Het verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld beroertes en hartaanvallen. En laten daar nu net ontzettend veel mensen aan overlijden. Uit onderzoek blijkt nu dat knoflook goed kan werken om de bloeddruk te verlagen.

Versterkt het immuunsysteem

Loop jij in de winter vaak wekenlang met een snotneus en een zwaar hoofd rond? Dan kan je immuunsysteem waarschijnlijk wel een boost gebruiken – en ook daar kan knoflook bij helpen. In een onderzoek dat 12 weken duurde, bleek dat een knoflooksupplement voor maar liefst 63% 2. Ontstekingsremmend

Het plantje zit vol stoffen die het ontstaan van ontstekingen tegengaan, of die zelfs bestaande ontstekingen genezen. Dat geldt niet alleen voor ontstekingen binnen je lichaam: huidziekten kunnen soms eveneens met rauwe knoflook verzacht worden. Vroeger smeerden mensen ook wel eens knoflookpuree op open wonden om te voorkomen dat ze zouden gaan ontsteken.

Een kleine kanttekening: deze werking treedt alleen op bij rauwe knoflook. Wanneer je de boel namelijk verhit, verdwijnt het belangrijke stofje allicine. Je kunt rauwe knoflook gelukkig ook uitstekend gebruiken, bijvoorbeeld in dressings of tzatziki.

Verlaagt cholesterol

Je hebt twee soorten cholesterol: het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Knoflook verlaagt specifiek het level van je LDL-cholesterol, terwijl het geen effect lijkt te hebben op het HDL-cholesterol. Je totale cholesterolbalans minder verkoudheden zorgde.

De verkoudheden die er wel doorkwamen, nam de duur ook nog eens met zo’n 70% af. Andere onderzoeken laten ook zien dat griep minder kans krijgt met een hoge knoflookconsumptie.

Is knoflook gezond?

Wanneer je je afvraagt of knoflook gezond is, lijkt het antwoord dus wel duidelijk. Wel zijn er een paar gevallen waarin het beter is om niet te veel knoflook te eten. Eén daarvan is in het geval van allergische reacties. Het komt niet veel voor, maar sommige mensen kunnen simpelweg niet goed tegen knoflook.

Merk jij dat je last krijgt van winderigheidmisselijkheid of zelfs brandend maagzuur als je knoflook eet? Dan kun je het natuurlijk beter laten liggen! 

Ook gaat knoflook juist door die bloeddrukverlagende werking niet altijd goed samen met bloedverdunnende medicijnen. 

*Gebruik je die, vraag dan even bij je huisarts na of het niet ongezond is om regelmatig knoflook te gebruiken.

mogelijk om af te wisselen tussen poeder en verse.

Knoflookpuree

Wanneer je wilt kunnen profiteren van de voordelen van allicine, eet je knoflook zo veel mogelijk rauw. 

*Er zijn echter maar weinig mensen die graag een hele teen knoflook in hun mond steken… Knoflookpuree is dan vaak een makkelijke oplossing. Je mengt het een stuk eenvoudiger door sauzen, dressings en andere voedingsmiddelen.

Natuurlijk kun je makkelijk zelf knoflookpuree maken in de blender. Vind je dat te veel gedoe, dan zijn er ook kant-en-klare potjes te koop. Let wel op dat je er eentje neemt die echt uit knoflook bestaat! Er zijn ook veel producten op de markt die vooral vol zitten met smaakmakers en andere opvullers.

Knoflookpoeder

Een andere optie is om voor knoflookpoeder te kiezen. Helaas is dat wat minder gezond dan verse knoflook, juist omdat het gedroogd en bewerkt is. Wel is de smaak iets minder scherp dan die van verse knoflook. Je kunt het daarom makkelijker aan veel gerechten toevoegen.

 

Daslook                     

Heeft praktisch dezelfde werking als knoflook.

Wel veel praktischer in gebruik, men kan de blaadjes ook laten drogen.

Look zonder Look

Traditioneel gebruik look-zonder-look:

*Traditioneel wordt de plant gebruikt bij astma en bronchitis. Hiervoor worden twee theelepeltjes kruid vijf uur geweekt waarna het water even aan de kook wordt gebracht. Vervolgens wordt het water 10 minuten getrokken en het verkregen aftreksel opgedronken. 

*Het heeft antiseptische, mild diuretische of vochtafdrijvende en slijmoplossende werkzaamheden.

 *In de volksgeneeskunde worden kompressen gemaakt om insectenbeten mee te behandelen.

 *De wortels worden in olie gekookt zodat men een lotion verkrijgt die goed is tegen bronchitis; deze lookolie wordt op de rug gesmeerd teneinde de bronchitispatiënt het hoofd te bieden.

* De bladeren kunnen gebruikt worden om jeuk en bulten van insecten te behandelen. 

*Als de bladeren worden ingenomen dan veroorzaakt dat een zweten; ofwel het vrijkomen van afvalstoffen.

*Hierdoor is het goed tegen ziekten die door afvalstoffen veroorzaakt worden zoals astma, bronchitis en constitutioneel eczeem

Familie

Look-zonder-look behoort tot de kruisbloemenfamilie. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is deze plant geen familie van alliumfamilie. 

Look-zonder-look is familie van de mosterdplant, koolsoorten zoals broccoli en spitskool, mierikswortel, knolraap, barbarakruid, koolzaad, veldkers, pinksterbloem, echt lepelblad, witte waterkers, herderstasjeradijsrammenas of zwarte radijs, witte krodde en tuinkers.

Een weetje:

*. Look-zonder-look groeit soms op akkerlanden. De ironie wil dat een boer last heeft van deze eetbare plant omdat het de groei van zijn geplante eetbare gewassen tegenwerkt. 

Boeren moeten veel moeite doen om de plant met synthetische pesticiden te bestrijden terwijl ze er ook voor zouden kunnen kiezen om de plant te oogsten en te verkopen of gebruiken als wilde groente.


Eettips look-zonder-look

*In Duitsland versnippert men het blad om het door de kwark of roeryoghurt te doen. 

*In Engeland schijnt men deze plant nog altijd op een boterham met kaas te doen.

* De bloemen worden ter decoratie gebruikt van bijvoorbeeld een sorbet.

* Het zwarte zaad van look-zonder-look is een goede vervanging van de zwarte peperkorrel; het heeft een scherpe smaak. 

*Verder kan look-zonder-look prima dienst doen in een soep of salade. 

* Wie echt eens wat anders wil maakt een pesto van de bladeren van look-zonder-look.

Inhoudsstoffen

Van look-zonder-look worden de bladeren, stelen, bloemen en de wortel gebruikt. 

Voor medicinaal gebruik wordt eigenlijk alleen de wortel gebruikt. Hierin zitten proteïnen, glycosiden zoals mosterdolieglycoside en sinigrine, glucosinolaten, vitamine A en C en flavonoïden.

Toepassingen

-Look-zonder-look wordt voornamelijk ingezet bij verkoudheid, reumatische aandoeningen, jicht en slecht helende wonden.

 -Wanneer je het op medicinale basis wilt eten is het goed om het minstens driemaal per week te plukken en door de maaltijd te doen.

 -Tegen slecht helende wonden kun je de bladeren kneuzen en op de wond aanbrengen. 

-Ook het drinken van een thee kan heel goed dagelijks worden gedaan.

Juf Lief

                                                    

Daslook

Volkswijsheid

"Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij."

 

Iedereen kent knoflook; het staat bekend om zijn geneeskrachtige en culinaire kwaliteiten. 

Niet iedereen kent echter daslook, een inheemse looksoort die bij de Latijnse naam Allium ursinum gaat. 

Daslook komt massaal als grondbedekker in loofbossen voor, en houdt van donkere, wat vochtige plekken.

 

De Romeinen kenden deze plant al, en schreven het heilzame kwaliteiten toe. Zo zou het een reinigende werking hebben. Volgens oude geschriften had je de dokter het hele jaar niet nodig als je bij het aanbreken van de zomer daslook at. Het zou je maag en darmen reinigen.

Tegenwoordig wordt steeds meer wetenschappelijk bekend dat daslook goed voor hart en bloedvaten is.

 Het bezit dezelfde zwavelverbindingen die je ook knoflook vindt.

 Steeds meer fysiologen zijn van mening dat zwavelrijke voeding zeer gunstig is voor een optimale werking van ons organisme. Alleen daarom al zijn de diverse looksoorten een nuttige aanvulling op onze voeding.

Ons lichaam dekt het tekort aan zwavel in de eerste plaats door de opname van aminozuren: methionine en cysteïne. 

In bepaalde omstandigheden, o.a. bij het ouder worden, kan deze zwavelreserve uitgeput geraken, waardoor een tekort aan glutathion kan ontstaan. 

Deze sterk werkende anti-oxydant kan vrije radicalen neutraliseren, die mede verantwoordelijk zijn voor bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals dementie, aderverkalking en veroudering in het algemeen.

Gezond hart en bloedvaten

Afzettingen op de vaatwanden, zogenaamde plaques, worden onder meer veroorzaakt door schuimcellen (histiocyten). Doordat deze in staat zijn om geoxideerde lipoproteïnen (LDL) op te nemen, komt het tot een verdikking van de vaatwand. Deze vervetting door schuimcellen heeft een vernauwing van de bloedvaten tot gevolg, waardoor een hartinfarct of een beroerte kan ontstaan.

De zwavelactieve stoffen van daslook zorgen er voor dat de lipoproteïnen niet meer kunnen worden opgenomen in de vaatwand. Door de aanwezigheid van glutamyl-peptiden in de bladeren heeft daslook ook een remmende werking op het ACE enzym dat de bloeddruk regelt. Zo kan daslook op verschillende manieren hart en bloedvaten beïnvloeden.



Gebruik van daslook

Er komen steeds meer tincturen op de markt met daslookextracten, maar je kunt zelf heel eenvoudig en op volledig natuurlijke manier profiteren van de eigenschappen van daslook. 

Je kunt daslookblad plukken in maart, april en mei, of het bij de betere groentehandel kopen.

 

Let goed op als je het zelf gaat plukken; daslook lijkt op een aantal giftige planten, dus controleer goed of je het juiste plukt. Met name het lelietje-van-dalen (Convallaria malus) en de herfstkrokus (weidesaffraan, Amaryllis belladonna, Colchicum autumnale) lijken sterk op daslook.

 

 Daslook heeft echter een sterke knoflook-achtige geur, en dat hebben de bovenstaande giftige planten niet.

 

Keukentip

Je kunt het dus heel eenvoudig zelf gebruiken in een gerecht. Zo kun je het een paar uur in olijfolie laten trekken en het gebruiken als vinegraitte.

 

Daslooksaus voor bij een ovenschotel:

Benodigdheden ( 4 pers ):

½ kg aardappelen  - 4 eieren – 200 gr belegen geraspte Gouda kaas – 60 gr boter – 4 gehakte sjalotten – 1 pakje hollandaisesaus – citroensap – 1 kopje gehakte daslookblaadjes – 150 gr geklopte slagroom – zout – vers gemalen peper – vers geraspte nootmuskaat.

Werkwijze:  - Kook de aardappels en  doe ze door een pureestamper – scheid de eierdooiers van het wit. Klop het eiwit met wat zout stijf. – Voeg de eierdooiers samen met zout, peper en nootmuskaat  toe aan de aardappels en meng dit goed.  – Voeg 3 eetl. boter toe aan  de aardappelmassa en roer er de geraspte kaas er doorheen. – Schep het geklopte eiwit hier voorzichtig doorheen. Verhit de oven op 200°C vet een vuurvaste vorm in en vul deze daarna met de aardappels. – Leg een paar likjes boter op de aardappelmassa en laat dit geheel in 20 à 30 min. goudbruin worden.

Laat de rest van de boter smelten.- Fruit hierin de sjalotten, voeg de saus toe en breng dit kort aan de kook, breng op smaak met nootmuskaat – citroensap – en peper.

Voeg de daslook toe en  schep de slagroom erdoorheen.

Smakelijk juf Lief