Koken volgens bloedgroep
Volgens Hilde Demurie
Woord vooraf
Veel mensen weten niet meer wanneer groenten op hun best zijn om te eten. Elk seizoen biedt de natuur ons nochtans andere groenten aan, die ons lichaam in die periode nodig heeft en die ons kunnen voorzien van de levensnoodzakelijke voedingsstoffen.
Het eten van lokale voedingsproducten heeft ook een positieve invloed op ons leefmilieu. Groenten moeten op die manier niet verscheept of overgevlogen worden vanuit verre landen en zijn daarom meestal ook goedkoper.
Je dagmenu samenstellen aan de hand van seizoensgebonden producten is dan ook een van de belangrijkste tips voor een duurzame en volwaardige voeding.
. Velen vragen zich af waarom ze zich zo moe voelen en vaak ook nog eens last hebben van kleine en grote kwalen, overgewicht en wisselende gemoedstoestanden.
Het antwoord is echter heel eenvoudig: door een ongezond voedings- en leefpatroon! Door een tekort aan vitaminen en mineralen worden eerst de spijsvertering en de stofwisseling verzwakt. Zo hopen afvalstoffen zich op in ons lichaam.
Niet alleen ons figuur heeft te lijden onder deze ophopingen waardoor we op termijn zwaarlijvig worden, maar bij een overmaat aan afvalstoffen treedt er ook verzuring op. Dat verstoorde zuur-base-evenwicht veroorzaakt de welbekende welvaartsziekten zoals reuma, artrose, spierpijn, huidproblemen, energiegebrek, cholesterol, maag- en darmproblemen, cvs, fibromyalgie, osteoporose, verslavingen, depressie, hartkwalen, te hoge of te lage bloeddruk…
Veel mensen eten voeding die niet-gunstig is voor hun lichaam, die dus veeleer belastend is – én schade aanbrengt – dan dat ze je lichaam voedt! Voor de ene kan het eten van bijvoorbeeld een tomaat heilzaam zijn, terwijl dat bij de andere de gezondheid schade berokkent.
Een voedselkeuze volgens je bloedgroep heeft een positieve invloed op je lichaam én geest.
Een bloedgroepen-groentetabel is een goede leidraad, maar vergeet niet steeds naar je eigen lichaam te luisteren!
Een evenwichtige maaltijd moet je nieuwe energie geven en mag zeker niet de oorzaak zijn van een loom en slaperig gevoel. Groenten zijn daarbij de belangrijkste leveranciers van vitale vitaminen en mineralen.
Een gezonde maaltijd bestaat dus uit hoofdzakelijk groenten (80%), beperkt aangevuld met goed opneembare eiwitten óf met koolhydraten en is steeds bereid met gezonde vetten.
Kies voor natuurlijke, goed opneembare onbewerkte eiwitten en dat volgens je bloedgroep.
Heb je bijvoorbeeld bloedgroep O, dan is vlees noodzakelijk voor je – zeker rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en wild – maar vermijd je best varkensvlees en de meeste koemelkproducten.
Met bloedgroep A daarentegen ben je beter af met bepaalde vissoorten, zeevruchten, peulvruchten, noten, soja en vermijd je maar beter vlees, koemelkproducten enzovoort… Als je kiest voor koolhydraten, dan geef ik de voorkeur aan de onbewerkte varianten zoals zilvervliesrijst, zoete aardappelen of de volle (oer)granen zoals spelt, quinoa, kamut, gierst, rogge, haver en boekweit.
Houd hier ook rekening met je bloedgroep. Roomboter en ghee (geklaarde boter) zijn gezonde, dierlijke vetten bereid met rauwe koemelk, die we meestal in de winter gebruik.
In de zomer geven we veeleer de voorkeur aan plantaardige vetten zoals olijfolie. Olijfolie gebruik ik zowel koud als warm, lijnzaad- en walnotenolie enkel voor koude gerechten.
Tip: natuurlijke, dierlijke vetten stollen en horen niet zacht te zijn; natuurlijke, plantaardige vetten zijn vloeibaar, geelachtig en transparant en dus niet smeerbaar en wit!
Pas daarbij de juiste voedselcombinaties toe in elke maaltijd zodat je spijsvertering optimaal verloopt en je je vrolijk en gezond voelt! Het is belangrijk om zo weinig mogelijk verschillende voedingsmiddelen in een en dezelfde maaltijd te combineren.
Scheid alvast de koolhydraten van de eiwitten.
Je kunt ieder groenterecept combineren met een lekker, lichtgekruid stukje vlees, gevogelte, wild, vis, zeevruchten, geiten- of schapenkaas.
Een maaltijd die af en toe eens uitsluitend uit groenten bestaat, kun je zeker ook beschouwen als volwaardig!
Groenten worden slechts door weinig mensen naar waarde geschat. Beschouw hen niet meer als louter bordversiering en geef hen een ‘ereplaats’ op je bord… Je zult zien dat het je gezondheid ten goede komt!
Hoe bekomt ghee ( geklaarde boter)
Ingrediënten:
roomboter (hoeveelheid naar keuze)
Benodigheden:
*kookpot
* zeefje
*lepel of vork
*glazen potje(s) om de ghee in te bewaren
Werkwijze:
- Doe de roomboter in een kookpot en laat gedurende ongeveer 45 min op het kleinste vuurtje pruttelen (niet koken!).
- De boter mag niet bruin worden.
- Het watergehalte verdampt en de melkeiwitten komen bovendrijven op het vet.
- Zodra de melkeiwitten beginnen te korrelen, neem je de kookpot van het vuur en laat 15 min afkoelen.
- Schep de melkeiwitten (room) voorzichtig af met een lepel of vork.
- Die room kun je in een gerecht verwerken.
- Giet het (gele) pure vet (= geklaarde boter of ghee) door een zeef in een glazen potje en laat het opnieuw volledig stollen.
- Het hoeft niet in de koelkast (enkel indien de kamertemperatuur boven de 20°C komt) en moet ook niet afgesloten worden met een deksel. Het is mogelijk dat er nog wat melkachtige vloeistof op de bodem blijft nadat het vet gestold is. Dat kun je proberen weg te gieten, nadat de ghee gestold is – zo blijft de ghee heel lang houdbaar.
- Ghee is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren.
- Je kunt ghee op hogere temperaturen verhitten dan boter, zonder dat er schadelijke vrije radicalen vrijkomen.
- Vrije radicalen zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten in ons lichaam.
- Bij alle gewenste en ongewenste oxidatieprocessen in ons lichaam ontstaan die schadelijke deeltjes.
- De vorming van vrije radicalen in ons lichaam kan het gevolg zijn van normale celdeling, het afweersysteem en het ontgiftingssysteem.
- Ons lichaam wordt blootgesteld aan vrije radicalen door onder andere straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen in voedsel, lichamelijke overbelasting, stress, zware metalen enzovoort.
- Ghee is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose, aangezien alle melkeiwitten eruit verwijderd zijn.
- Ghee helpt het teveel aan maagzuur te regulariseren en draagt bij aan de instandhouding en het herstel van het maagslijmvlies.
- Ghee helpt verteren, smeert het hele lichaam, vermindert cholesterol, verjongt en voedt de huid.
- Kortom: ghee is heerlijk!
Men kan geklaarde boter ook in de supermarkt aankopen.
Juf Lief
Maak jouw eigen website met JouwWeb